Ajută-ți copilul să se dezvolte… prin jocuri

306
Ajută-ți copilul să se dezvolte… prin jocuri - copiiisijocul-1365172219.jpg
Copilăria este perioada în care principala preocupare este joaca. Prin intermediul ei copiii primesc informații despre ceea ce îi înconjoară, ajutându-i în același timp să se dezvolte și să devină creativi. Prin joc, copilul își afirmă personalitatea și învață să respecte reguli. De aceea, nu trebuie să renunțați niciodată să vă jucați cu copilul, mai ales dacă vreți să vă valorificați relația.

Jocul, principala activitate

Jocul are un rol extrem de important în dezvoltarea copiilor, mai ales din perspectivă comportamentală. Cel mic începe să învețe că există reguli și că ele trebuie respectate, să memoreze situații și să își dezvolte capacitatea de concentrare.

"Jocul este principala activitate a copilului mic; este activitatea prin care copilul primește informații despre tot ce îl înconjoară. Prin joc copiii își dezvoltă competențele emoționale - ei reușesc să se exprime mai bine prin joc decât prin cuvinte, pot să învețe cum să își regleze emoțiile, să afle cum se pot rezolva conflictele, să învețe să negocieze.

Prin folosirea simbolică a obiectelor și jucăriilor, copiii își dezvoltă imaginația și creativitatea; de asemenea, este stimulată și dezvoltarea limbajului - mai ales prin conversația cu adulții care participă la joc dar și cu ceilalți copii. Jocul ajută copilul și în dobândirea unei bune dexterități manuale și o bună coordonare ochi-mână ce vor fi importante atunci când copilul va învăța să scrie", explică psihologul Nicoleta Coman.

Jocul copil - părinte favorizează relația

Deși copiii au nevoie să se joace cu ceilalți copii, jocul împreună cu pă-rinții are valoare pentru că favori-zează o bună relație părinte - copil, copilul simțindu-se apreciat atunci când părintele îi acordă timp, atenție și încurajări. Mai ales că se reco-mandă ca în timpul jocului, părintele să evite să fie critic și să îi impună copilului propria viziune. Lăsați co-pilul să conducă jocul și să își expri-me liber propria viziune. Și țineți cont de diversitate. "Pentru a stimula jocul, oferiți copilului obiecte cât mai variate, cuburi, obiecte casnice nepericu-loase. Lăsați-i posibilitatea de a se juca cât mai variat, în casă și în aer liber, în centre de distracție, la prie-teni. Jocurile în aer liber pot contribui la ameliorarea stărilor de agitație și a emoțiilor negative", completează psihologul. Așadar, spor la joacă!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 06 Aprilie 2013
Stire din Sănătate : Cum se curăță corect ochii bebelușului
Sâmbătă, 30 Martie 2013
Stire din Diverse : Ce boli de ochi pot afecta copiii
Pagina a fost generata in 1.133 secunde