Aportul de fier şi calciu, foarte important, în special pentru femei

218
Aportul de fier şi calciu, foarte important, în special pentru femei - fondfierulsicalciuljpg2-1669038908.jpg

Articole de la același autor

Sănătatea este cea mai importantă. Tocmai de aceea, fierul și calciul sunt elemente importante pentru oricine, doar că la femei au un rol fundamental, în fiecare etapă a vieții. Acestea sunt două minerale de mare importanță în viața femeilor, mai ales atunci când apar modificări fiziologice și hormonale, cele mai semnificative etape fiind menstruația, sarcina, alăptarea și menopauza.

Reţineţi însă că înainte de a lua suplimente de fier și calciu, trebuie, neapărat, să vă revizuiți dieta și să faceți modificările necesare. Potrivit dr. Cristiana Veliscu, o dietă sănătoasă și echilibrată ajută la prevenirea problemelor de sănătate. Totuşi, în momentul în care începeţi să luaţi suplimentele, trebuie să ştiţi că fierul este cel mai abundent oligoelement din organism şi numai 10% din cantitatea consumată este absorbită, restul fiind eliminat în fecale. Principalele funcții la care participă fierul sunt următoarele: transportă oxigenul de la plămâni în restul corpului, contribuie la metabolism, intervenind în obținerea energiei celulare, face parte din mioglobina din mușchi şi susține reacțiile enzimatice. Tocmai de aceea, dacă aveţi un nivel scăzut de fier, vă puteţi îmbolnăvi, faceţi anemie, care generează simptome precum oboseală, slăbiciune, mâini și picioare reci sau dureri de cap.


La rândul său, calciul este unul dintre cele mai importante minerale din organism, el fiind prezent în oase și dinți, formând mai mult de 99% din structura acestora. Cantitatea de calciu din organism este legată de înălțime, nu de vârstă. Din acest motiv, există o creștere cu 20 de grame de calciu pentru fiecare centimetru de înălțime. De precizat că puteţi obține acest mineral în două moduri: din lactate și din alte alimente, precum peștele și conservele de pește. Pentru a menține un nivel adecvat de calciu, trebuie să consumaţi cafea, alcool și sare cu moderație. De exemplu, consumul excesiv de cofeină nu este benefic pentru sănătatea oaselor. De asemenea, nu uitaţi că oamenii pierd aproximativ un miligram de fier pe zi sub formă de transpirație și urină. În timpul menstruației, pierderile cresc cu 0,5 miligrame pe zi. Din acest motiv, dacă menstruația este abundentă sau de lungă durată, apare nevoia administrării unui supliment de fier. 


Mai departe, în timpul sarcinii, doza recomandată de calciu este între 1.000 și 1.300 miligrame pe zi. În cazul în care aportul de calciu matern nu este suficient, are loc demineralizarea osoasă. La mamele tinere, deoarece acestea nu au atins încă vârful masei osoase, controlul aportului de calciu este și mai important. Menopauza este o etapă care aduce multe schimbări în viața femeii. Ca urmare, o dietă corectă poate preveni sau amâna neplăcerile care pot apărea, cum ar fi: osteoporoza, supraponderalitatea, dislipidemia. Mai mult decât atât, în timpul menopauzei, necesarul de calciu crește deoarece resorbția osoasă crește și densitatea minerală scade. Înainte de a cumpăra și a lua suplimente alimentare, cereți sfatul medicului sau al farmacistului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4669 secunde