Care sunt cauzele tulburărilor de somn la menopauză

145
Care sunt cauzele tulburărilor de somn la menopauză - tulburaridesomn1-1676577242.jpg

Articole de la același autor

Menopauza este o etapă normală din viața femeilor și se manifestă diferit de la o persoană la alta. Foarte multe doamne se plâng, însă, de tulburările de somn. Somnul este o stare normală în care atât percepțiile, cât și răspunsurile la stimuli externi sunt diminuate. Practic, este un moment crucial pentru funcționarea corectă a organismului. Activarea diferitelor grupuri neuronale în timpul somnului face posibilă consolidarea memoriei, reglarea temperaturii și imunității și controlul eliberării anumitor neurotransmițători.

La menopauză, tulburările de somn par să aibă o origine neuroendocrină. Medicii sunt de părere că cea mai cunoscută schimbare la menopauză este insuficiența ovariană, adică incapacitatea de a produce hormoni sexuali (estrogen și progesteron).

Majoritatea femeilor experimentează o tranziție care durează câțiva ani până la instalarea menopauzei. Această perioadă se numește climacteriu și produce simptome precum bufeurile.

Ele raportează o senzație de căldură sub formă de valuri bruște, care afectează fața și trunchiul, producând transpirație. Bufeurile durează câteva minute, dar pentru că pot apărea noaptea, sunt considerate o cauză comună a tulburărilor de somn. Pe de altă parte, stările de anxietate și depresie par să fie legate de problemele de somn la menopauză. Acesta este motivul pentru care tulburările afective sunt considerate un factor de risc. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3017 secunde