Osteoporoza, boala care atacă, în special, femeile la menopauză

204
Osteoporoza, boala care atacă, în special, femeile la menopauză - fondosteoporoza1-1674243828.jpg

Articole recomandate

La ora actuală, osteoporoza este cea mai frecventă afecțiune metabolică localizată la nivelul țesutului osos. Aceasta apare în urma unor dereglări metabolice, în anumite condiții determinate de vârstă și de unii hormoni. În astfel de situații, se produce un dezechilibru major, care duce la pierderea calciului din oase.

Osul este un țesut dur, iar duritatea lui, raportată la masă, vine din structura specifică ce seamănă cu aceea a unui fagure. În osteoporoză, aceste spații din os cresc considerabil, ceea ce duce la pierderea densității osoase și la fragilizarea acestuia. În plus, stratul exterior al osului, foarte dur, pierde și el foarte mult din rezistență. Boala poate apărea la persoane de orice vârstă, dar este mai frecventă la adulți, cele mai afectate fiind femeile, la scurt timp după menopauză. Referitor la simptomele bolii, acestea sunt foarte subtile, astfel că boala progresează și determină un risc crescut de fracturi, în timpul desfășurării unor activități de rutină.
 

Cele mai frecvente fracturi apar la coaste și la oasele de la încheieturile mâinii, precum și la nivelul coloanei vertebrale, dar și la oasele șoldului și ale femurului. Sunteți persoană de sex feminin, cu antecedente de osteoporoză în familie, de obicei scundă de statură și subponderală sau cu greutate apropiată de normal, cu menopauză instalată timpuriu sau după o intervenție chirurgicală în sfera ginecologică, fumătoare, sedentară? Aveți deja majoritatea factorilor de risc pentru osteoporoza postmenopauză.
 

Potrivit dr. Mădălina Iliescu, de obicei, pacientele se prezintă la consult relatând dureri osoase. Trebuie înțeles de la început că durerile osoase nu înseamnă obligatoriu osteoporoză, acestea putând fi uneori semnele altor afecțiuni: reumatice, neurologice etc. În afară de factorii care influențează instalarea osteoporozei la femeia în menopauză, apar semnele osteoporozei senile, în general după vârsta de 65 de ani. „Diagnosticul de osteoporoză se susține după examenul clinic și evaluare specifică neuromioartrokinetică, ce va fi combinat cu examinarea radiologică și paraclinică, iar investigația de vârf care măsoară densitatea minerală osoasă este osteodensitometria. Aceasta se poate face la nivel calcanean cu aparate cu ultrasunete sau la nivelul coloanei lombare, al șoldurilor și pumnilor cu aparatură specială. Tratamentul osteoporozei este complex, include tratament medicamentos care interferă cu diversele verigi etiopatogenice ale acestei boli, suplimente alimentare și tratament de recuperare balneofizical pentru pacienții cu dureri sau care au experimentat o fractură osteoporotică”, a explicat medicul. Obiectivele generale ale tratamentului sunt de scădere a ratei pierderii osoase și de creștere a ratei formării osoase.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4501 secunde