Degerăturile și hipotermia, pericole care ne duc pe patul de spital

266
Degerăturile și hipotermia, pericole care ne duc pe patul de spital - degeraturile-1417447399.jpg

Articole de la același autor

Primele zile cu ger și zăpadă sunt resimțite și de către constănțeni. De aceea, pentru perioada următoare, medicii vin cu câteva recomandări pentru a ne feri de hipotermie sau chiar degerături. Acestea din urmă pot lăsa urme grave pe corp, victimele ajungând la amputarea membrelor.

Atenție la expunerea prelungită la ger! Medicii atrag atenția că gerul face extrem de multe victime în această perioadă, ele ajungând pe patul de spital. Primele semne se "simt" la față și extremități, astfel că, atunci când simțiți furnicături în degete, spre exemplu, trebuie să vă încălziți corpul în cel mai scurt timp.

Cum se acordă primul ajutor

Primul ajutor în caz de degerături este extrem de important, deoarece timpul poate fi cel mai mare dușman, în cazul în care victima nu primește îngrijiri medicale de urgență. Iată ce recomandă medicii.

"În cazul în care avem de-a face cu un pacient care a suferit degerături la nivelul membrelor, trebuie să îl transportăm într-o încăpere încălzită. Ulterior, se vor înfășura zonele afectate în pături groase și victima va primi lichide calde. Este nevoie ca, după ce aceasta va fi stabilizată, să fie transportată la cel mai apropiat spital", a explicat dr. Dan Pletea, medic urgentist în cadrul Spitalului Municipal Med-gidia.

Cum ne apărăm

de hipotermie și degerături

Medicii spun că mai ales bolnavii cronici, copiii, dar și persoanele cu imunitate scăzută trebuie să evite frigul și să se îmbrace corespun-zător acestei perioade.

"În această perioadă cu temperaturi foarte scăzute, le recomandăm persoanelor care prezintă afecțiuni cronice cardiace, respiratorii, cu imunitatea scăzută să nu se expună la frig.

Dacă este neapărată nevoie să iasă din casă, trebuie să poarte îmbrăcăminte specială de iarnă, impermeabilă, groasă, încălțăminte îmblănită și prin care să nu intre zăpada. Să consume lichide calde, dar să evite alcoolul și să nu uite de medicația recomandată de medicul curant.

Reamintim că temperatura normală a organismului este în jur de 36.5 grade, iar în momentul în care aceasta scade sub 36 grade, se consideră că pacientul a intrat în hipotermie. În funcție de timpul de expunere, persoanele afectate pot ajunge la stop cardio respirator, decompensarea bolilor cronice și degerături.

În acest caz, dacă am fost expuși la frig și extremitățile prezintă degerături ușoare sau medii, încălzirea extremităților se va face treptat, la temperatura camerei, cu o pătură sau în apă rece. Este interzisă încălzirea zonelor degerate la surse de foc, în apă fierbinte sau surse de încălzire, deoarece vor apărea leziuni ale țesuturilor și ale vaselor sanguine", explică medicul.

Cele mai expuse persoane la hipotermie sunt persoanele fără adăpost, bătrânii, copiii și persoanele cu afecțiuni cronice (cardiace, respiratorii, imunodeficitare).

Șocul hipotermic poate duce la stop cardio respirator, iar complicațiile degerăturilor pot duce la amputații ale membrelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.601 secunde