Demența poate fi prezisă înainte datorită unor proteine

351
Demența poate fi prezisă înainte datorită unor proteine - dementa-1708437663.jpg

Articole de la același autor

Potrivit unor analize realizate asupra unor probe de sânge, cercetătorii au descoperit că există o sumedenie de proteine care ar putea prezice mai multe forme de demenţă cu mai mult de 10 ani înainte ca boala să fie diagnosticată.

Studiul în cadrul căruia s-au făcut analizele, realizat de cercetători din Marea Britanie și China, face parte din cercetările în curs de desfăşurare ale mai multor echipe pentru a identifica pacienţii cu risc de demenţă cu ajutorul unui simplu test de sânge. În prezent, scanările cerebrale pot detecta niveluri anormale ale unei proteine numite beta-amiloid cu mulţi ani înainte de apariţia demenţei Alzheimer, dar testele sunt costisitoare şi, adesea, nu sunt acoperite de asigurări.

Autorul studiului, Jian-Feng Feng, de la Universitatea Fudan din Shanghai, a declarat că astfel de analize sunt esenţiale în cazul populaţiilor îmbătrânite, cum ar fi cea din China, şi a menţionat că este în discuţii pentru potenţiala dezvoltare comercială a unui test de sânge bazat pe cercetarea făcută.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea din Warwick şi de la Universitatea Fudan au studiat 52.645 de probe de sânge din depozitul de cercetare Biobank din Marea Britanie, colectate între 2006 şi 2010 de la persoane care nu prezentau semne de demenţă la momentul respectiv. Dintre acestea, 1.417 persoane au dezvoltat în cele din urmă boala Alzheimer, demenţă vasculară sau demenţă din orice cauză. Cercetătorii au studiat semnăturile proteice comune la aceste persoane şi au descoperit 1.463 de proteine asociate cu demenţa, pe care le-au clasificat în funcţie de cât de probabil era de a prezice demenţa.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5115 secunde