Durerea la tâmple este provocată foarte des de stres

785
Durerea la tâmple este provocată foarte des de stres - fond-durerea-la-tample-1-1701603080.jpg

Articole de la același autor

Provocată de cele mai multe ori de stres, dar și de diferite afecțiuni medicale, inclusiv de boli cardiovasculare, durerea localizată în regiunea tâmplelor poate fi însoțită, câteodată, de o serie de simptome neplăcute, precum sensibilitate la lumină sau zgomot, rigiditatea maxilarului și a gâtului, greață, amețeli și chiar confuzie sau probleme de echilibru și de coordonare.

În general, acest tip de durere are origini diferite, pornind de la afecțiuni de natură infecțioasă, până la condiții cronice de sănătate. Tocmai de aceea, identificarea cauzei este esențială, dar numai pentru gestionarea eficientă a simptomelor. Printre factorii obișnuiți care pot determina o durere la tâmple se numără stresul cronic, care reprezintă o reacție fiziologică a organismului la situații externe periculoase, cu un scop adaptativ, contribuind la mobilizarea resurselor pentru a face față provocărilor potențiale. Potrivit dr. Mădălina Dumitru, în cazul în care stresul devine cronic, organismul se află în mod constant într-un mod de alertă, ceea ce înseamnă că eliberează în mod continuu hormoni de stres în sistemul circulator. La rândul său, stresul cronic poate determina contracții musculare în zona gâtului și a capului, contribuind astfel la durerea la tâmple. În plus, stresul cronic poate afecta, de asemenea, sistemul imunitar, digestiv și cardiovascular.

Migrenele, în schimb, sunt o formă de cefalee caracterizată prin dureri de cap intense și pulsante, adesea însoțite de simptome precum greață, vărsături și sensibilitate la lumină sau zgomot. Apărute în episoade, care pot varia în durată de la câteva ore până la câteva zile, migrenele pot cauza dureri în orice regiune a capului, inclusiv în zona tâmplelor. Totodată, meningita este o inflamație a meningelor, membranele care acoperă creierul și măduva spinării, cauzată de infecții bacteriene, virale sau fungice. În meningită, inflamația poate determina dureri de cap severe, inclusiv în zona tâmplelor, sensibilitate la lumină și zgomot, febră și rigiditate a gâtului. Diagnosticul și tratamentul timpuriu sunt esențiale pentru a preveni complicații grave. Apărute în urma unor accidente sau lovituri la nivelul capului, leziunile cerebrale traumatice pot cauza o varietate de simptome, inclusiv dureri de cap, amețeli, pierderi de memorie, schimbări ale stării de spirit etc.

Problemele de vedere, cum ar fi hipermetropia sau miopia, atunci când nu sunt tratate, pot determina ochii să depună un efort suplimentar pentru a focaliza imaginea într-un mod corect, ceea ce poate duce la oboseală oculară și la apariția durerii la tâmple. De asemenea, expunerea prelungită la ecranele dispozitivelor electronice poate contribui la sindromul ochiului uscat și, implicit, la durerile de cap în zona tâmplelor. „La fel se poate întâmpla şi în cazul infecției sinusurilor, acestea putând determina inflamarea și zonei sinusurilor, însoțită de o senzație de durere, care se resimte inclusiv în apropierea tâmplelor. Durerea poate fi accentuată în special la mișcările capului sau în timpul schimbărilor de presiune. Deseori, simptomele asociate pot include dureri de cap, presiune facială, secreții nazale și congestie nazală”, a precizat medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7079 secunde