Efectele diabetului zaharat asupra picioarelor

154
Efectele diabetului zaharat asupra picioarelor - diabet-zaharat-1683646312.jpg

Articole de la același autor

Diabetul zaharat are multe complicații cronice și costisitoare, precum boala cardiacă, insuficiența renală și cecitatea. Dintre toate problemele pe care le generează diabetul zaharat, complicațiile de la nivelul piciorului sunt cele mai frecvente.


Piciorul diabetic este o complicație redutabilă și, de obicei, invalidantă care are implicații extinse din punct de vedere al consecințelor asupra sănătății și al impactului asupra calității vieții. Patologia de bază care duce la apariția piciorului diabetic este reprezentată de complexul neuropatie-arteriopatie.


Dacă pe fondul neuropatiei intervine și ischemia cronică, riscul amputației crește tot mai mult. Prezența simptomelor specifice de neuropatie traduc o disfuncție la nivel neuronal. Etiologia durerii neuropate este foarte complex. De aceea, este foarte important ca, în cazul pacienților cu diabet zaharat să se identifice în mod clar diagnosticul de neuropatie. Diabetul zaharat implică și prezența unei simptomatologii specifice.


Diagnosticarea cât mai din timp a neuropatiei este esențială. De asemenea, intervenția este complexă ca abordare, constând în optimizarea stilului de viață și tratament farmacologic. Este foarte important de diagnosticat și tratat piciorul diabetic, indiferent de cauză.


Piciorul diabetic constituie o problemă importantă în primul rând de screening, apoi de diagnostic. În aceste condiții screeningul cât mai precoce se realizează ținând cont de recomandările ghidurilor, chiar la vârste sub 50 de ani. La pacientul cu diabet există mulți alți factori de risc suplimentari. Intervenția de tip prevenție primară este adresată în primul rând factorilor de risc precum fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea, controlul glicemic. Aici se adaugă îngrijirea piciorului și, nu în ultimul rând, tratamentul antiagregant.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1577 secunde