Care sunt categoriile de pacienți cu diabet ce pot apela la chirurgia bariatrică

231
Care sunt categoriile de pacienți cu diabet ce pot apela la chirurgia bariatrică - chirurgie-bariatrica-1682102583.jpg

Articole de la același autor

Cunoscută drept o intervenție care se efectuează pentru slăbirea semnificativă în greutate, chirurgia bariatrică realizată la pacienții cu obezitate de diferite grade este considerată benefică pentru bolnavii cu diabet zaharat de tip 2.

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 nu beneficiază de un tratament permanent, vindecător, ci doar de tratament suportiv. Astfel, și chirurgia bariatrică va avea același rol. Iar tratamentul medicamentos și slăbitul prin chirurgie bariatrică pot întârzia sau chiar ameliora complicațiile diabetului la nivel renal, ocular și nervos.

Diabetul zaharat apare, de cele mai multe ori, din cauza obezității. Persoanele obeze riscă de 10 ori mai mult decât celelalte să dezvolte boala. Dereglările metabolice care însoțesc supraponderalitatea reprezintă factorul declanșator. Dintre aceste dereglări, principalul factor este dislipidemia. Creșterea lipidelor din sânge duce la mărirea rezistenței la insulină. În timp, se instalează diabetul zaharat.

În funcție de tehnica folosită, chirurgia bariatrică este de mai multe feluri. Majoritatea cazurilor se pot aborda minim invaziv, laparoscopic, cu ajutorul unor incizii mici la nivel abdominal.

Pentru a fi supus unei operații de chirurgie bariatrică, pacientul trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Acesta trebuie să aibă cu cel puțin 45 kg mai mult peste greutatea sa ideală, iar indicele de masă corporală (IMC) trebuie să fie peste 40. De asemenea, IMC trebuie să fie peste 35 cu probleme de sănătate asociate, precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat, induse de obezitate. Pacientul care apelează la o astfel de modalitate nu poate atinge și menține o greutate optimă, în ciuda eforturilor dietetice supravegheate medical.

În cazul pacienților cu diabet zaharat și obezitate, chirurgia bariatrică se va lua în considerare la IMC peste 30 și diabet zaharat necontrolat, cu glicemie peste valoarea normală (125 mg/dl) și/sau hemoglobină glicată peste 7%. Însă, în unele cazuri de diabet dificil de gestionat, chirurgia bariatrică se va lua în calcul chiar și la IMC mai mic de 35.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7115 secunde