Concluziile unui studiu legat de longevitate

257
Concluziile unui studiu legat de longevitate - sanatate--cum-poti-trai-100-de-a-1681840464.jpg

Articole de la același autor

Simultan cu creșterea speranței de viață a oamenilor, a crescut și numărul persoanelor care trăiesc până la 100 de ani sau mai mult, conform unui studiu realizat de specialiști. Din 1900, speranța de viață a crescut de mai mult de două ori. La nivel mondial, aceasta a crescut de la 31 de ani în 1900 la 73,2 ani în 2023. Mai mult, este posibil să ajungă până la 77,1 ani în 2050.

Potrivit estimărilor, în 2015 existau aproximativ 450.000 de centenari la nivel mondial. Numărul acestora va ajunge la 3,7 milioane în 2050.

Odată cu înaintarea în vârstă, se produc diverse schimbări în sistemul imunitar, inclusiv privind funcția și componența celulară. Schimbările pot duce la boli legate de îmbătrânire. „Multe persoane centenare înregistrează întârzieri în apariția bolilor legate de îmbătrânire, iar acest lucru sugerează prezența unei imunități de elită care continuă să rămână foarte funcțională chiar și la vârste extrem de înaintate”, explică dr. Tanya Karagiannis, bioinformatician la centrul pentru metode cantitative și știința datelor din cadrul institutului pentru cercetare clinică și studii de politici de sănătate, de la centrul medical Tufts, și autor principal al acestui studiu.

Totodată, cercetătorii au realizat o secvențiere monocelulară pe o categorie de celule imunitare numite celule mononucleare din sângele periferic (PBMC) din probe de sânge prelevate de la șapte centenari înscriși în studiul New England Centenarian. Aceștia au folosit date monocelulare și au aplicat noi metode computaționale pentru a analiza celulele imune care străbat sistemul imunitar de-a lungul vieții. Au analizat diferențele privind prezența unor tipuri specifice de celule imune la vârste mai tinere și la vârste extrem de înaintate. „Am luat aceleași tipuri de celule și am explorat diferențele de expresie genetică între vârste pentru a descoperi diferite modele de expresie genetică ale longevității extreme care se schimbă odată cu vârsta, dar care sunt, de asemenea, unice pentru bătrânețea extremă”, informează dr. Karagiannis.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5951 secunde