Bolile determinate de lipsa somnului. La ce riscuri este supus organismul

296
Bolile determinate de lipsa somnului. La ce riscuri este supus organismul - fond-lipsa-somn-1681840376.jpg

Articole de la același autor

Somnul și odihna sunt esențiale pentru bunăstarea organismului. Este foarte important ca oamenii să știe de cât somn au nevoie și care ar fi limita organismului. Recordul înregistrat privind cât timp poate rezista corpul uman fără somn este de 264 de ore sau, mai exact, 11 zile.

Medicii atenționează că, după 3 – 4 nopți nedormite, pot apărea halucinațiile. Alte efecte, la fel de puternice, ar putea fi iritabilitatea, tulburările cognitive, paranoia și psihoza. Mecanismul decizional poate fi afectat chiar și după 24 de ore fără somn. Pe lângă acest efect, o zi și o noapte fără somn pot provoca și tulburări de memorie, de vedere, alterarea percepției, tremur și tensiuni musculare.

Medicul influencer dr. Cezar informează că, atunci când avem perioade mai solicitante, este foarte important să ne odihnim bine un timp, făcând abstracție de stresul cotidian. „După zile sau perioade mai intense, avem nevoie de o refacere mai îndelungată. Persoanele care au stres emoțional, psihologic, emoții negative, conflicte, agresiune, evenimente de care nu sunt conștiente că le afectează sănătatea au nevoie de o perioadă mai mare de odihnă.

Tot acest surmenaj produce în organism mai multe substanțe, printre care și adenozina. Adenozina este o substanță care măsoară nivelul de oboseală. Cu cât avem mai multă adenozină acumulată, cu atât avem nevoie de o perioadă mai lungă de refacere.

În schimb, dacă suntem mai liniștiți, mai zen, medităm, ne plimbăm și nu răsturnăm munții, nu mai avem nevoie de aceeași durată de odihnă. Pentru că surmenajul și uzura sunt mai mici. Somnul de 8 ore e doar o medie calculată. Așa că depinde de la o zi la alta. Că sunt 7 sau 9 ore, acest lucru e valabil în funcție de ceea ce am făcut anterior în ziua respectivă”, transmite dr. Cezar.

Somnul asigură nu doar bunul mers al sistemului nervos, ci și al inimii și al metabolismului. Tot un avantaj al somnului mai este și îmbunătățirea creșterii și dezvoltării la copii și adolescenți. De asemenea, somnul facilitează învățarea și funcționarea memoriei de lungă durată. Studiile arată că persoanele care nu dorm suficient de mult sau nu au un somn de calitate sunt foarte predispuse la boala coronariană, infarct, hipertensiune, obezitate, rezistență la insulină, sindrom metabolic și tulburări de concentrare și de memorie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5637 secunde