Luna decembrie, dedicată prevenirii răspândirii HIV/SIDA, TBC-ului și hepatitei

437

Articole de la același autor

Luna aceasta este dedicată informării despre bolile transmisibile HIV/SIDA, tuberculoză și hepatită virală. Sub sloganul „Zero discriminare”, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), cu sprijinul direcțiilor de sănătate publică din întreaga ţară, desfășoară o campanie de informare cu privire la impactul bolilor transmisibile asupra individului, asupra societății și cu privire la conștientizarea riscurilor de infectare.

Potrivit dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătății la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, campania „Luna Naţională a informării despre bolile transmisibile HIV/SIDA, tuberculoză și hepatită virală” se va desfășura în orașul de la malul mării pe durata întregii luni. Medicii spun că infectarea cu HIV, bacilul tuberculozei și virusurile hepatitice nu are impact doar asupra sănătății, ci și asupra integrării în societate, iar de multe ori, persoanele diagnosticate ajung să fie marginalizate și stigmatizate.
 

Reprezentanții INSP susțin că, în ciuda impactului pandemiei cu coronavirus asupra sistemelor naționale de sănătate, toate statele membre europene au datoria de a întări răspunsul multisectorial față de HIV, tuberculoză și hepatită virală. Ei afirmă că orice criză a sănătății îi lovește cel mai puternic pe cei mai săraci și pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, o situație de criză este și un semnal de alarmă, un prilej de a face lucrurile diferit, mai bine și împreună. Tocmai de aceea, eliminarea stigmatizării și discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului și a adaptării la gen sunt esențiale pentru a pune capăt acestor boli transmisibile.


Statistic vorbind, în România, în anul 2021, au fost raportate 559 de cazuri noi HIV/SIDA în sistemul de evaluare și monitorizare a infecției HIV/SIDA, în care sunt implicate nouă centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase 


„Prof.Dr. Matei Balş”.

Ca urmare, cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor severe de tuberculoză (miliara TB, meningita TB) este vaccinarea cu vaccinul BCG.

Desigur, o serie de alte măsuri preventive pot împiedica răspândirea tuberculozei: acoperirea nasului și gurii cu un șervețel, în momentul strănutului sau tusei; spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun; aerisirea frecventă a încăperilor; evitarea zonelor aglomerate și nesanitare.
 

Totodată, este absolut necesar să folosiți întotdeauna prezervativul în întreținerea de relații sexuale, mai ales în cazul partenerilor întâmplători, iar dacă vi se pare că sunt probleme, să faceți testul HIV, preferabil şi cu partenerul. De asemenea, folosiți întotdeauna doar propriile produse de igienă, precum aparatul de ras, periuţa de dinţi, forfecuța de unghii etc. Foarte important, folosiți mănuși de unică folosință ori de câte ori intrați în contact cu sânge sau orice secreții ale organismului și dezinfectați rănile cu produse antiseptice. Atenție! Pilula contraceptivă nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, deci nici față de HIV.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.8161 secunde