Mare atenție cum reacționează organismul la postul intermitent!

214
Mare atenție cum reacționează organismul la postul intermitent! - fond-post-1699807213.jpg

Articole de la același autor

Fastingul sau, în esență, postul a devenit o practică îmbrățișată de mulți din diverse motive și a câștigat popularitate ca potențial instrument pentru pierderea în greutate. Obiceiul are însă atât avantaje, cât și dezavantaje, care merită explorate și cunoscute.

Fie că se practică o dată pe săptămână sau fie că marchează începutul unei diete, persoanele care sunt pro fasting apreciază întotdeauna efectele sale de curățare a organismului și impactul pozitiv asupra pierderii în greutate. Totuși, înțelegerea pe deplin a diferitelor proceduri de fasting este importantă pentru cine decide să slăbească astfel.

Postul intermitent implică mai multe etape între perioadele de alimentație și cele de post, de obicei 16 ore de post și 8 ore de mâncare, sau abordarea 5:2. Această a doua metodă presupune să mănânci normal timp de cinci zile și să reduci drastic aportul caloric timp de două zile neconsecutive.

Postul intermitent este popular pentru simplitatea și eficiența sa în crearea unui deficit caloric, ajutând la pierderea în greutate. Unele persoane optează pentru acest tip de post pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină și alți markeri metabolici, cu scopul de a reduce riscul de boli cronice.

De asemenea, postul de o zi întreagă implică abținerea de la mâncare de obicei de la răsăritul până la apusul soarelui. Sunt, totuși, permise apa și băuturile noncalorice. Multă lume îl privește ca pe un mijloc de detoxifiere a organismului și este obișnuit în diverse tradiții religioase și spirituale ca formă de autodisciplină și purificare.

Postul alternativ presupune alternarea între zile de alimentație normală și zile de restricție calorică semnificativă sau de post complet. Este adesea adoptat pentru potențialul său de a ajuta la pierderea în greutate prin crearea unui deficit caloric în zilele de post. Unele persoane aleg această metodă pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și profilul lipidic.

Postul prelungit, la rândul său, implică post pentru perioade care depășesc 24 de ore, de la câteva zile la câteva săptămâni, timp în care se pot consuma apă, electroliți și, uneori, băuturi noncalorice, în scopul activării autofagiei. Specialiștii cred că postul prelungit stimulează autofagia, un proces de reciclare celulară asociat cu beneficii pentru sănătate. Susținătorii sugerează că perioadele mai lungi de post pot îmbunătăți funcția cognitivă și acuitatea mentală.

Nu în ultimul rând, metoda de a mânca restricționat în timp este o procedură care limitează alimentația zilnică la o anumită fereastră de timp. Adesea se aliniază cu ritmurile circadiene, având ca scop, printre altele, îmbunătățirea somnului și a energiei. Explicația este că limitarea alimentației la anumite ore poate avea un impact pozitiv asupra tiparelor de somn și a nivelului de energie.

Atunci când vrem să începem una dintre aceste practici, trebuie să ținem cont că nu toată lumea constată avantajele amintite. Efectele resimțite variază de la persoană la persoană. În timp ce unele persoane raportează o claritate mentală sporită în timpul postului, altele pot considera că este solicitant din punct de vedere mental și că induce foamea. Mai mult, fastingul nu se potrivește nevoilor energetice ale tuturor. Unele persoane se pot simți, de exemplu, obosite și letargice. Iar pentru cei care sunt implicați în activități fizice intense, postul prelungit poate duce la pierderi de masă musculară.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8275 secunde