Sensibilitatea dentară, provocată de alimente sau băuturi fierbinţi, dulci sau acide

97
Sensibilitatea dentară, provocată de alimente sau băuturi fierbinţi, dulci sau acide - sensibilitate-1660316131.jpg

Articole de la același autor

Sensibilitatea dentară este o problemă care afectează numeroase persoane. Aceasta este deseori provocată de alimente sau băuturi fierbinţi, reci, dulci sau acide. În condiţii normale, dentina (stratul dur dentar care se găseşte în imediata vecinătate a pulpei dentare) este acoperită de smalţul coroanei dentare sau de ţesutul gingival. În timp, smalţul care acoperă dintele se poate subţia, furnizând astfel o protecţie mai scăzută. De asemenea, gingiile se pot retrage, expunând dentina rădăcinii dentare.
 

Dentina conţine un număr mare de pori sau canale care pornesc din exteriorul dintelui şi ajung la ţesutul nervos din centrul acestuia. Atunci când dentina este expusă, lichidul din aceste canale poate fi stimulat de modificări ale temperaturii sau de anumite alimente.

Expunerea dentinei poate apărea în urma unei serii de factori. Unele dintre cele mai comune motive sunt: retracţia gingiilor din cauza vârstei sau periajului dentar incorect; băuturile acide (cum ar fi sucurile carbo-gazoase), care provoacă eroziunea smalţului şi expunerea dentinei; scrâşnirea dinţilor, fenomen ce poate provoca sensibilitatea majorităţii sau tuturor dinţilor; periajul incorect şi/sau periajul de mai mult de trei ori pe zi pot duce la abrazarea (subţierea) smalţului.

În plus, anumite tratamente pot provoca sensibilitate. Tratamentele precum albirea dinţilor sau montarea aparatelor ortodontice pot produce sensibilitate în timpul sau după efectuarea procedurii.
 

Ce-i de făcut? Primul pas privind sensibilitatea dentară este să descoperiţi cauza acesteia - un medic stomatolog vă poate ajuta la acest capitol. Dacă sensibilitatea se datorează expunerii dentinei, puteţi lua o serie de măsuri împreună cu medicul dentist, în vederea reducerii sensibilităţii. Acestea pot include: utilizarea unei periuţe de dinţi cu peri foarte moi; periajul corect în vederea prevenirii abraziunii smalţului şi a retragerii gingiilor; folosirea unei paste de dinţi cu o formulă specială pentru reducerea sensibilităţii



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5245 secunde