De ce respirați mai greu atunci când practicați exerciții fizice

132
De ce respirați mai greu atunci când practicați exerciții fizice - sport2-1660316194.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, tot mai mulți oameni au devenit conștienți de faptul că activitatea fizică este o parte fundamentală a unui stil de viață sănătos. Cu toate acestea, dacă nu faceți mișcare prea des sau executați exerciții fizice incorect, ajungeți să respirați greu când faceți sport. Specialiștii spun că dificultățile de respirație atunci când faceți sport se pot manifesta prin inhalări scurte, tuse, îngustarea gâtului sau respirație șuierătoare (zgomot asemănător unui fluier atunci când aerul trece prin gât). În general, există multe motive pentru care apar probleme de respirație în timpul activității fizice, dar, înainte de toate trebuie să știți că respirația are mai multe funcții. Cea mai importantă, însă, este legată de menținerea funcționalității corpului prin: furnizarea de oxigen țesuturilor și eliminarea deșeurilor de CO2, create de celule. 


Apoi, menținerea constantă a acidității sângelui, care este măsurată prin pH. Acesta are un interval sănătos între 7,35 și 7,45, iar respirația este responsabilă de menținerea sângelui în acest interval prin eliminarea CO2. Prin urmare, în funcție de modul în care respirați, dacă o faceți mai adânc sau mai puțin adânc, dacă aerul este cald sau rece sau dacă faceți mișcare sau nu, cantitatea de aer care ajunge în alveole poate varia. În timpul exercițiilor, mușchii efectuează două procese: folosesc oxigenul care provine din sânge pentru a obține energie și pentru a se putea mișca. 


Deoarece trebuie să lucreze mult, obțin energie și din alte procese care nu necesită oxigen, doar că aceste procese generează lactat, care este eliberat în sânge și are acțiune acidifiantă. Din cauza acestor procese, sângele care circulă prin țesuturile musculare rămâne fără oxigen și este mai acid, iar acest lucru vă poate pune în pericol corpul. Prin urmare, dacă ritmul respirator și volumul respirator cresc, va crește și ventilația pulmonară și alveolară. Practic, aceasta înseamnă că mai mult oxigen ajunge în sânge pentru a satisface nevoile mușchilor. Corpul elimină mai mult CO2, expulzând acidul generat de mușchi și menținând stabil pH-ul sângelui. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 09 Martie 2013
Stire din Cetățenești : Sportul te ajută să dormi mai bine!
Pagina a fost generata in 0.3164 secunde