Sindromul Ulise, simptomele și efectele asupra psihicului

253
Sindromul Ulise, simptomele și efectele asupra psihicului - fond-sindromul-ulise-1682954928.jpg

Articole de la același autor

Fenomenul migrației a luat, în ultimii ani, o amploare foarte mare. O consecință a migrației o reprezintă sindromul Ulise, care constă în schimbările care apar la nivel psihic.

Sindromul Ulise sau, altfel spus, sindromul de stres cronic multiplu al imigrantului prezintă simptome depresive, anxioase, disociative și somatoforme atipice. Aceste simptome provin din expunerea la niveluri extreme de stres specifice procesului de migrație modernă. Foarte important de menționat este că sindromul Ulise nu reprezintă o tulburare mintală. Este, de fapt, o reacție normală de răspuns la nivelul de stres extrem apărut la migranții care chiar au o sănătate mintală normală.

Bineînțeles că nu toți imigranții suferă de sindromul Ulise. El apare, printre alte motive, în funcție de personalitatea și rezistența la stres a unei persoane și de condițiile emigrării. Cu alte cuvinte, este foarte important dacă țara e pregătită să îl primească și să-i ofere un loc de muncă și dacă imigrantul își lasă familia în țară sau emigrează împreună cu cei dragi. De asemenea, sindromul Ulise depinde și noul mediu, dacă este primitor și pregătit să ofere ajutor, dacă persoana dispune de suficientă capacitate de adaptare și de alți factori individuali.

Potrivit specialiștilor, sindromul Ulise apare atunci când imigrantul se află într-o situație limită și nu vede nicio cale să proceseze această situație. Imigrantul va avea impresia că este pe cale să eșueze sau să ajungă într-o situație economică și mai rea decât înainte. Iar stresul va crește până când persoana se va simți ca fiind într-o situație de blocaj. Simptomele sindromului Ulise constau într-un sentiment acut de înstrăinare și în senzația că toți ceilalți sunt străini. Acest lucru îi provoacă imigrantului teamă și un sentiment profund de vulnerabilitate. De asemenea, stresul și anxietatea sunt tot mai evidente. Va apărea o stare constantă de îngrijorare că se va întâmpla ceva îngrozitor. Alte simptome ale afecțiunii mai sunt tulburările de somn și nesiguranța accentuate în prezența altor persoane, tristețea permanentă și problemele de imagine de sine și de stimă de sine. Totodată, un imigrant care suferă de sindromul Ulise va vedea noul mediu ca fiind amenințător, ceea ce îl va face să se izoleze și să blocheze orice tendință de a acționa. Nu în ultimul rând, fizic, sindromul Ulise se manifestă prin migrene, amețeli, greață și tulburări cardiace sau respiratorii.

Uneori, sindromul Ulise provoacă diverse dependențe care apar din cauza frustrărilor acumulate și a așteptărilor neîmplinite. În aceste cazuri, se recomandă consultarea unui psiholog.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0073 secunde