Specialiștii explică diferența dintre colesterolul bun și colesterolul rău

803
Specialiștii explică diferența dintre colesterolul bun și colesterolul rău - colesterol-1700831083.jpg

Articole de la același autor

De multe ori, auzim din partea celor neinformați spunând că „suferă de colesterol” sau că au „colesterolul mărit”. Sună de parcă, pentru ei, colesterolul ar fi o boală sau ceva ce trebuie menținut la un nivel scăzut cu orice chip. De fapt, în momentul în care vorbim despre colesterol e bine de știut că acesta este o grăsime (sau o lipidă), care circulă prin corpul uman prin intermediul sângelui. Cele două însă, colesterolul și sângele, nu se amestecă. Iar acest lucru se întâmplă cu ajutorul lipoproteinelor, care transportă colesterolul prin sânge.

Pentru a nu mai răspândi ideea generală că acest colesterol este rău, specialiștii ne spun că e bine de știut că există și colesterol benefic organismului. Este vorba despre colesterolul HDL sau așa-numitul „colesterol bun”. Lipoproteinele cu densitate mare transportă colesterolul din organism către ficat înainte ca acesta să se depună pe pereții arterelor de sânge și să producă grave consecințe, precum îngroșarea pereților arterelor, ateroscleroza și infarctul.

Colesterolul LDL (proteine cu densitate mică) este colesterolul de care toată lumea se teme și cel care are consecințe grave pentru sănătate. Lipoproteinele cu densitate mică sunt cele care conduc colesterolul din organism în sânge. De aici și supranumele său, „colesterol rău” pentru ca lipoproteinele LDL au ca efect menținerea colesterolului pe pereții arterelor, pe care le pot îngroșa și pot cauza boli serioase de inimă sau alte afecțiuni conexe.

Așadar, atunci când ne testăm pentru colesterol e bine să știm că trebuie măsurate ambele valori, HDL si LDL, astfel încât să știm exact dacă renumitul colesterol rău este la cote alarmante sau dacă cel bun este la cote scăzute, și astfel nu își mai execută corect rolul de protector al arterelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6862 secunde