Tratamentul alergiei la venin. Ce trebuie să facă o persoană înțepată de insecte

130
Tratamentul alergiei la venin. Ce trebuie să facă o persoană înțepată de insecte - fond-venin-insecte-1683646662.jpg

Articole de la același autor

Înțepătura de albine și viespi poate provoca alergie la veninul de Hymenoptere. Alergia poate afecta un procent de până la 5% din populație. Singura metodă de tratament pentru alergia severă la venin de insecte din familia Hymenopterelor este imunoterapia specifică.


Albinele și viespiile fac parte din Familia Hymenopterelor. Veninul lor contine alergeni. De cele mai multe ori, alergenii sunt enzime. Albinele și viespile pot genera și forme mai ușoare de alergie, precum urticarie sau angioedem local-regional. Pot exista, însă, și manifestări de anafilaxie generalizată, în forme variate de severitate, clasificate în 4 grade. Ele pot evolua de la urticarii pe toată suprafața corpului până la deces, prin șoc sau prin sufocare datorată edemului glotic.


Potrivit specialiștilor, pacienții care prezintă astfel de reacții trebuie să se adreseze unor servicii de urgență în momentul apariției simptomelor după înțepătură. Terapia care le-ar putea salva viața pacienților cu anafilaxie constă în administrarea de Adrenalină/Epinefrină. Trebuie administrată cât mai rapid, intramuscular și în doze adaptate vârstei și severității șocului. Pentru cei care au mai trecut printr-un astfel de episod există și dispozitive de autoadministrare a adrenalinei/epinefrinei, care trebuie purtate permanent și administrate în cazul unei noi înțepături. 
Din păcate, aceste pen-uri cu adrenalină/epinefrină nu sunt compensate de sistemul de asigurări obligatorii din România. Pacienții care au avut o reacție severă după înțepătură trebuie, neapărat, trimiși la un alergolog pentru investigații, anume pentru testare cutanată cu venin.


Singura modalitate de tratament pentru alergia severă la venin de insecte din familia Hymenopterelor este imunoterapia specifică (ITS). Aceasta se face cu vaccinuri ce conțin alergenul inductor al sensibilizării, respectiv veninul de insectă (VIT). În România, însă, există o dificultate în procurarea de vaccinuri pentru afecțiunea despre care este vorba.


Potrivit specialiștilor, dintre alergiile la venin de Hymenoptere cu manifestări severe de anafilaxie, sunt mai frecvente cele la venin de albine. Tratamentul acestor manifestări se face cu imunoterapie specifică cu administrare subcutanată. Vârsta pacienților poate fi de la copiii de 5 ani până la vârsta a treia. Reacțiile adverse la tratament sunt mai dese în perioada de inducție. În urma tratamentului VIT, pacienții câștigă toleranță la înțepătură și extrem de puțini dezvoltă o reacție, de regulă ușoară.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6033 secunde