Tusea de dimineață poate avea multe cauze

658
Tusea de dimineață poate avea multe cauze - tuse-1691070704.jpg

Articole de la același autor

Dacă tușești abundent dimineața, trebuie să ai în vedere câteva riscuri posibile. Medicul specialist pneumolog, dr. Andreea Vladău, detaliază cele mai frecvente cauze în care poate apărea tusea matinală, precum și situațiile când se dezvoltă cancerul de plămâni.

Printre cele mai frecvente cauze care generează tusea de dimineață se regăsesc rinita cronică, mai ales varianta posterioară, rinita alergică, sinuzita cronică ori acută, refluxul gastroesofagian, apneea în somn, bronșita tabagică simplă sau bronșita obstructivă tabagică sau ne-tabagică, bronșita astmatiformă și astmul.

De asemenea, tusea matinală se numără printre semnele care pot ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului de plămâni. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în România, dar și în lume. Are o rată de mortalitate ridicată, comparativ cu alte tipuri de cancere, 1 din 5 decese de cancer fiind atribuite cancerului pulmonar. România și Norvegia sunt țările europene în care se înregistrează tendințe ascendente ale cancerului pulmonar. În fiecare an, peste 11.000 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar.

„Tusea este un mecanism reflex de apărare, catalogat medical ca un simptom, practic un semnal de alarmă pentru ceva ce o cauzează, de importanță mai mare sau mai mică. Prezența tusei în sine nu este normală. Astfel că, deși cauza ei poate nu este gravă, nu este însă neînsemnată”, atrage atenția specialistul Andreea Vladău.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4504 secunde