A fost promulgată legea cărții de identitate electronice

210
A fost promulgată legea cărții de identitate electronice - carte-de-identitate-electronica-1704468862.jpg

Articole de la același autor

Legea privind cartea electronică de identitate a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis vineri, 5 ianuarie. Proiectul de lege presupune ca prin această carte de identitate titularul să poată utiliza semnătura electronică, precum și să se autentifice în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau ale persoanelor juridice de drept privat.

Actul normativ prevede, între altele, că, opţional, începând cu data realizării condiţiilor tehnice, documentul poate fi eliberat și înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. Începând cu data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează: cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani; cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani; cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani; cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Legea mai stipulează că certificatele pentru autentificare sau semnătură electronică şi, după caz, certificatele pentru semnătură electronică calificată se utilizează pentru autentificare şi după caz, semnare în raport cu sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi cu sistemele informatice ale altor instituţii publice sau aparţinând persoanelor juridice de drept. Documentele semnate cu certificatul pentru semnătură electronică avansată au aceeaşi valoare ca documentele semnate olograf. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5529 secunde