Minorii nu vor mai putea cumpăra energizante. Legea a trecut de Senat

332
Minorii nu vor mai putea cumpăra energizante. Legea a trecut de Senat - lege-energizante-1698313876.jpg

Articole de la același autor

Legea care prevede ca minorii să nu mai poată cumpăra băuturi energizante a trecut de Senat. Această categorie de băuturi va fi scoasă inclusiv din automate pentru a nu fi cumpărate de copii.

Dacă țigările și alcoolul se află pe lista produselor interzise minorilor pentru comercializare, acum se adaugă și energizantele. În România, doi din trei tineri consumă băuturi energizante. Consumate în principal în perioadele stresante, precum în sesiunile de examene, teste sau concursuri, energizantele pot provoca dependență. Astfel că, anual, românii beau energizante de 60 de milioane de euro. Datele arată că, zilnic, peste 40.000 de litri de astfel de băuturi se vând în România.

În lume, estimările arată că vânzările de energizant vor depăși 53 de miliarde de euro până la sfârșitul anului. Iar specialiștii preconizează o creștere de 7%, până în 2027. Băuturile energizante sunt periculoase din cauza conținutului ridicat de zahăr, cafeină și taurină. Un adolescent care bea patru energizante într-o zi consumă echivalentul a zece cafele espresso. Limita de cofeină impusă de societățile pediatrice internaționale, pentru copiii cu vârstele între 12 și 18 ani, este de 100 de miligrame pe zi, adică cel mult un espresso și jumătate. Medicii avertizează și asupra efectelor adverse ale acestor băuturi. Patru din zece tineri s-au plâns de dureri de cap, insomnie, amețeli, dificultăți de respirație și chiar creșterea tensiunii arteriale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2652 secunde