Utilizarea pesticidelor va fi interzisă în parcuri, școli și terenuri de sport!

345
Utilizarea pesticidelor va fi interzisă în parcuri, școli și terenuri de sport! - lege-pesticide-1698064886.jpg

Articole de la același autor

Expunerea la pesticide a fost asociată cu apariția unor boli grave. În acest context, statele membre UE au obligația să reducă la minim sau chiar să interzică utilizarea acestor chimicale toxice în anumite zone. Măsurile în acest sens, pentru protejarea sănătății populației, vor fi instituite și în România. Astfel, tratamentele pentru combaterea dăunătorilor din parcuri, terenuri de sport, curțile școlilor, locurile de joacă și chiar din spațiile verzi din apropierea spitalelor vor fi făcute conform unui nou proiect de ordin.

Noile reglementări prevăd ca tratamentele să fie produse cu înlocuitori naturali ai pesticidelor și prin metode alternative nechimice. Dacă aplicarea pesticidelor este considerată a fi inevitabilă, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că trebuie stabilite măsuri adecvate de management al riscului pentru a proteja sănătatea populaţiei, mai ales a grupurilor vulnerabile şi a mediului.

„Având în vedere asocierea expunerii la pesticide chimice și anumite boli grave, utilizarea pesticidelor chimice ar trebui interzisă în așezările închise, cum ar fi orașele și municipalitățile. Această interdicție este necesară pentru a proteja grupurile vulnerabile, a căror utilizare a spațiului de locuit nu se reduce la anumite zone din localităţi, dar și pentru a proteja populația generală în ansamblu”, spun autorii proiectului de act normativ în referatul de aprobare. Aceștia susțin că ar trebui să se acorde prioritate metodelor fizice, mecanice și biologice de combatere a dăunătorilor din zonele respective.

De asemenea, statele Uniunii Europene sunt obligate să se asigure că utilizarea pesticidelor este redusă la minim sau interzisă în anumite zone specifice. Mai întâi, se iau în considerare măsurile adecvate de gestionare a riscurilor, utilizarea produselor fitosanitare cu risc scăzut și măsurile de control biologic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.659 secunde