Noi reglementări pentru pensia alimentară. Sustragerea de la plată, sancționată drastic

187
Noi reglementări pentru pensia alimentară. Sustragerea de la plată, sancționată drastic - pensie-alimentara-1698140209.jpg

Articole de la același autor

O nouă lege va modifica semnificativ reglementările în cazurile care presupun acordarea pensiei alimentare copilului după divorțul dintre părinți, chiar dacă acesta s-a făcut la notar. Cei care se sustrag de la obligație vor fi sancționați dur.

Noul act adoptat de Senat prevede că părintele care, în urma unui act notarial care a consemnat divorțul, se angajează să plătească pensia alimentară, dar nu îndeplinește obligația timp de cel puțin trei luni, va fi supus investigației procurorilor. Conform prevederilor din Codul penal, cei care comit această faptă pot fi sancționați cu până la trei ani de închisoare. Sancțiunea este aplicabilă, însă, doar în cazul în care divorțul a fost pronunțat printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Numai că, în acest an, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul din Codul penal menționat.

Actuala reglementare din Codul penal incriminează doar „neplata cu rea-credință, timp de trei luni, a pensiei de întreținere stabilită prin hotărâre judecătorească”. Aceasta se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Se extinde incriminarea la acele cazuri în care părinții nu achită pensia de întreținere stabilită fie prin hotărâre judecătorească, fie prin act notarial, pe o perioadă de trei luni sau mai mult. Proiectul de lege a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4262 secunde