Părinții care trec granița însoțiți de minori vor avea cazierul verificat la ieșire din țară

182
Părinții care trec granița însoțiți de minori vor avea cazierul verificat la ieșire din țară - lege-1699535191.jpeg

Articole de la același autor

Părinții care vor să părăsească țara alături de un minor vor avea cazierul verificat de către de către polițiștii de frontieră. O nouă lege care îi vizează pe părinții care vor să plece din țară alături de copiii minori a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis.

Prin urmare, ce condiții trebuie să îndeplinească părinții pentru a putea ieși din țară cu un minor? În primul rând, în urma legii promulgate de șeful statului, se modifică articolul 31, alineatul (2), litera b) din Legea nr. 248/2005. La trecerea graniței, polițiștii de frontieră se vor asigura că părintele însoțitor nu a comis niciuna din infracțiunile următoare: „În urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta constată că însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare: omor, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, lipsire de libertate în mod ilegal, infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori, trafic de ţesuturi sau organe umane, infracţiuni de terorism”, prevede articolul.

Cetăţenii români minori care părăsesc țara trebuie să dețină un document de călătorie individual, pașaport pentru cei sub 14 ani sau carte de identitate pentru minorii de peste 14 ani. Aceștia pot părăsi țara doar însoțiți, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali. Minorul trebuie, de asemenea, să fie însoțit de o persoană fizică cu vârsta de peste 18 ani.

În cazul în care minorul este însoțit doar de un părinte, acesta din urmă trebuie să prezinte o declarație a celuilalt părinte din care să rezulte acordul său cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate. Declarația este valabilă pentru 3 ani de la data întocmirii acesteia. Totodată, părintele însoțitor va dovedi faptul că minorul i-a fost încredințat sau că exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.7885 secunde