CCR: Legea care obligă comercianții să obțină acord de funcționare de la primărie, neconstituțională

334
CCR: Legea care obligă comercianții să obțină acord de funcționare de la primărie, neconstituțională - alimentatiepublicatimisoara-1702492683.jpg

Articole de la același autor

Curtea Constituțională a României a admis cu unanimitate de voturi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu legea care obligă comercianţiii de servicii de alimentaţie publică să obțină un acord de funcționare de la primăria în raza căreia își desfășoară activitatea.


CCR a constatat că actul normativ a fost adoptat în Parlament cu încălcarea principiului bicameralismului, „întrucât prin neîntrunirea celor două criterii esenţiale pentru a se determina cazurile în care, prin procedura parlamentară, se încalcă acest principiu, se plasează pe o poziţie privilegiată Camera decizională, cu eliminarea, în fapt, a primei Camere sesizate din procesul legislativ”, conform comunicatului transmis de Curtea Constituțională.


„În esenţă, Curtea a reţinut că, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată în procesul de adoptare a Legii pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, s-a limitat la a introduce în lista de definiţii conţinute în art.4 al acestei Ordonanţe o nouă definiţie, respectiv casă de marcat prioritară pentru familii din supermagazine/hipermagazine, fără a introduce nicio reglementare de fond în conţinutul ordonanţei. În schimb, Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat, pe de o parte, o nouă definiţie – acordul de funcţionare a comercianţilor– şi, pe de altă parte, reglementări de fond referitoare la acordul de funcţionare a comercianţilor, care nu au fost dezbătute şi de către Senat, în calitate de primă cameră sesizată”, se mai arată în comunicat.


Ce prevederi din Constituție ar încălca


Klaus Iohannis a sesizat judecătorii CCR privind această lege, precizând că încalcă dispozițiile art. 1 alin. (5), art. 61 alin. (2) şi art. 75 din Constituţie, conform News.ro. De asemenea, șeful statului a transmis că în Camera decizională a fost adoptată altă formă a legii, cu un conţinut semnificativ diferit şi o formă diferită.


„Legea a fost adoptată tacit de Senat în forma propusă de iniţiatori, după ce termenul de adoptare a fost depăşit. Camera Deputaţilor a adoptat legea, pe 11 octombrie, cu cinci amendamente adoptate din opt admise iniţial, potrivit raportului Comisiei pentru industrii şi servicii. Amendamentele vizează definirea acordului de funcţionare şi a elementelor obligatorii ale acordului de funcţionare, enumerarea situaţiilor în care acesta poate fi suspendat, respectiv a situaţiilor în care se poate cere anularea acordului de funcţionare”, conform sesizării lui Klaus Iohannis.
„Apreciem că, în cazul de faţă, Camera Deputaţilor a realizat o modificare de ordin cantitativ care, prin ea însăşi, este de natură să determine încălcarea principiului bicameralismului, deoarece aceasta este însoţită de modificări de concepţie a reglementării. (...) Prin conţinutul său normativ, Legea pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă conţine o serie de dispoziţii neclare, de natură a genera confuzii în aplicare, cu implicaţii directe asupra modului de exercitare a libertăţii economice, consacrate de art. 45 din Constituţie”, mai susţine preşedintele Iohannis.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7307 secunde