Amenzi de aproape 770.000 lei pentru agenţii economici constănţeni. Ce nereguli au fost descoperite

491
Amenzi de aproape 770.000 lei pentru agenţii economici constănţeni. Ce nereguli au fost descoperite - x-amenzi-itm-1697183326.jpg

Articole de la același autor

Echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța au continuat, luna trecută, activitatea de verificare și control a societăţilor comerciale care își desfăşoară activitatea pe raza judeţului Constanţa. Astfel, până la data de 30 octombrie, inspectorii din cadrul serviciului Control relații de muncă au efectuat 214 controale, în urma cărora au fost sancționaţi contravențional 56 de angajatori la care au aplicat 76 sancțiuni contravenționale, din care 46 amenzi, în valoare de 552.400 lei și 30 sancțiuni contravenționale cu avertisment conform prevederilor O.G. 2/2001.

Potrivit şefului ITM, Marian Becheanu, cu ocazia controalelor efectuate au fost identificați zece angajatori care foloseau muncă nedeclarată, cu 13 persoane angajate fără forme legale sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în Revisal. Aceştia au fost amendaţi cu suma de 250.000 lei. Cele mai frecvente neconformități constatate se referă la neîncheierea contractelor individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților, anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale. Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 176 măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare. Tot în luna septembrie, în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 175 controale, în urma cărora s-au constatat 70 neconformități şi s-au aplicat 70 sancțiuni contravenționale, dintre care 18 sancțiuni contravenționale cu avertisment și 52 sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare totală de 216.000 lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă au fost: instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecţie lucrătorilor. În aceeași perioadă, s-au înregistrat 131 sesizări ale cetățenilor, referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea în REVISAL a contractelor individuale de muncă, refuzul eliberării documentelor solicitate la cererea salariatului, neplata orelor suplimentare, neplata sporurilor etc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 4.3229 secunde