Ministrul Mediului: Primarii pot stabili amenzi pentru gunoiul care nu este colectat separat, dar sunt reticenți

348
Ministrul Mediului: Primarii pot stabili amenzi pentru gunoiul care nu este colectat separat, dar sunt reticenți - cor7179scaled-1696527500.jpg

Articole de la același autor

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat că la nivel local primăriile și comisarii Gărzii de Mediu pot da amenzi pentru gunoiul care nu este colectat selectiv. Cu toate acestea, Fechet a precizat că numărul comisarilor, de circa 7-8 pentru un județ, nu este suficient pentru a-i urmări pe cei care nu respectă legea și a le aplica sancțiuni, spunând că primarii, atunci când stabilesc taxele de salubritate, ar putea să instituie o amendă pentru locuitorii care nu se conformează regulilor. Pe de altă parte, ministrul admite că autoritățile locale sunt reticente în a aplica sancțiuni pentru gunoiul aruncat necorespunzător, a explicat ministrul la Digi24.


„Amenzile ar putea fi date fie de către Garda de Mediu, dar dacă vom lua efectivul mediu al comisarilor de mediu dintr-un județ oarecare o să constatăm că, pentru județul Bacău, spre exemplu, avem 7-8 comisari la un județ cu 600.000 de oameni. La fel cum amenzile ar putea fi aplicate foarte bine de către autoritățile publice locale. Cu alte cuvinte, primarul, atunci când stabilește taxele de salubritate pentru anul respectiv poate să spună că, în situația în care colectezi separat și te conformezi, taxa este 6 lei. Dacă ți se ridică capacul de la pubelă și constată angajatul primăriei sau salubristul că nu ai colectat corespunzător, taxa să fie mărită. Nimeni nu oprește primarul ca atunci când constată astfel de nereguli să instituie o amendă", a explicat Mircea Fechet.


Ministrul a mai remarcat că în foarte multe localități campaniile de conștientizare nu clarifică maniera în care trebuie colectate deșeurile.


„Însă am mai observat un lucru – aceste campanii de conștientizare, care ar trebui, de obicei, făcute de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate din județul respectiv sau de către salubrist sau de către primărie, în situația în care aceasta (asociația - n.red.) lipsește -, foarte mulți oameni nu au înțeles foarte bine dacă e o problemă, în situația în care aruncă și materiale textile la pubela de reciclabil, dacă au făcut curat prin curte, dacă biodegradabilul respectiv, iarba cosită, ar trebui pusă în tomberon sau nu. Acestea sunt lucruri care încă ar trebui clarificate în foarte multe localități", a mai spus oficialul.


Ministrul a mai precizat că este conștient de faptul că primarii, indiferent de mărimea comunității pe care o conduc, sunt reticenți în a aplica amenzi cetățenilor care nu respectă normele de colectare.


„E adevărat că există o reticență a autorităților publice locale, fie că discutăm de o comunitate mai mică sau mai mare, în a aplica astfel de amenzi. Ele pot să vină la pachet inclusiv cu neridicarea deșeurilor. Principala problemă în ceea ce privește deșeurile lăsate acolo ajung ori în râpă la marginea satului ori în albia pârâului. Nimeni nu înțelege așa cum ar trebui să o facă. Nu trebuie să inventăm nimic. Astea sunt lucruri care se întâmplă de ani de zile, de zeci de ani de zile în Vestul Europei. Amenzi mai mici de 100 de euro nu există în nicio țară", a conchis ministrul pe subiectul deșeurilor care nu sunt colectate selectiv.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4889 secunde