Amenzi usturătoare pentru subantreprenorii platformei Damen Shipyards Mangalia

336
Amenzi usturătoare pentru subantreprenorii platformei Damen Shipyards Mangalia - x-mangaliajpg-2-1693488530.jpg
Timp de câteva zile, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța a desfășurat o serie de acțiuni de control pe platforma șantierului Damen Shipyards Mangalia. Ulterior, s-a trecut la verificarea unităților subcontractoare care își desfășoară activitatea în incinta șantierului. Menţionăm că reprezentanţii ITM Constanța au realizat acţiunea de control pe şantier în scopul identificării muncii nedeclarate și subdeclarate, precum şi a verificării modului de respectare a prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Controalele efectuate au avut caracter inopinat, echipele fiind formate din inspectori de muncă din cadrul serviciului Control relații de muncă - muncă nedeclarată și serviciul Securitate și sănătate în muncă.

Din punct de vedere al relațiilor de muncă, au fost verificați 39 de angajatori - subantreprenori care desfăşoară activităţi pe platformă, dintre care cinci au fost sancționați contravențional cu amenzi în cuantum de 54.500 lei, fiind depistată inclusiv o persoană fără forme legale de angajare, pentru care angajatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 20.000.

La rândul lor, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului securitate și sănătate în muncă au verificat alţi 22 de angajatori şi au aplicat 11 sancțiuni contravenționale, din care patru sancțiuni contravenționale, cu amendă în cuantum de 17.000 lei și şapte sancțiuni contravenționale cu avertisment, pentru care au fost dispuse măsuri cu termen scadent de remediere.

Potrivit şefului ITM, Marian Becheanu, cele mai frecvente deficienţe constatate în acţiunile de control, au fost: nerespectarea dispoziţiilor legale privind durata maximă a timpului de muncă, necompensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzător sau neacordarea sporului corespunzător la salariu, în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă; neacordarea de liber în zilele de sărbătoare legală și neacordarea repausului săptămânal și nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca de noapte; neevidenţierea reală în documentele de evidenţă a timpului de muncă a numărului de ore efectiv lucrate de către salariaţi și nerespectarea obligaţiei privind repartizarea programului de lucru în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parţial etc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.2167 secunde