S-a deșteptat angajatul? Constănțenii merg tot mai des la ITM să își reclame șefii

5914
S-a deșteptat angajatul? Constănțenii merg tot mai des la ITM să își reclame șefii - fond-reclamatii-1696442795.JPG
Anul acesta, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța a înregistrat un număr de 1.100 reclamații, din care 131 numai în luna septembrie. Comparativ cu anul trecut, angajații au mers mai des la ITM să își reclame șefii (în 2022 s-au înregistrat 970 sesizări, din care 100 în septembrie).



Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Florina Vișan, ca și până acum, principalele problemele se referă la neacordarea la timp a salariului sau a concediului de odihnă. În același timp, constănțenii sunt nemulțumiți de programul de lucru, efectuarea orelor suplimentare, concedieri. De asemenea, 70 de cetățeni au declarat că au fost încadrați în câmpul muncii fără forme legale de angajare, în timp ce alții au adus la cunoștința ITM-ului faptul că nu li s-au eliberat adeverințele solicitate, deciziile de încetare a contractelor de muncă sau concediile medicale. Alții, în schimb, susțin că nu li s-a respectat programul de lucru pe durata desfășurării contractului ori că, deși au solicitat acest lucru, nu le-au fost date diferite adeverințe, pe care le-au cerut, pentru medicul de familie etc.

Inspectorii de muncă au precizat că sunt şi persoane care vin la ITM pentru a verifica dacă li s-au înregistrat sau nu contractele de muncă în registrul electronic. Problema este că, de foarte multe ori, ei nu trec pe sesizare numele complet al firmei, iar atunci când colegii lor se deplasează în teren să verifice care este situaţia respectivei firme, au surpriza să constate că, de fapt, este vorba de o cu totul altă firmă.

Cert este că, deşi sunt vinovaţi, unii salariaţi se supără tot pe reprezentanţii ITM, spunând că nu ştiau că trebuie să menţioneze în reclamaţie absolut toate datele de identificare ale firmei.

Din păcate, reclamaţiile de acest fel nu vor fi luate în consideraţie, unul dintre motive fiind acela că sesizările sunt incomplete. În continuare, cei care vor dori să semnaleze diferite nereguli pe care le observă la locul de muncă pot trimite sesizări atât pe adresa de email a instituției, cât și pe portalul acesteia, dacă nu cumva preferă să o depună personal la sediu.

Atenție! În sesizare se menționează numele complet, CNP-ul, adresa și se oferă date despre angajator: denumirea companiei, localitatea în care se află punctul de lucru, numele managerului. Potrivit prevederilor legale, petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiţionarului se clasează. De precizat că nu trebuie să depuneți filmări, ci doar documente (text, imagini) și să descrieți cât mai concis faptele petrecute. Mai departe, un inspector ITM va prelua cazul și vă va contacta dacă este nevoie pentru a afla mai multe detalii despre caz. Următorul pas este ca inspectorul să meargă în control la angajator. Acesta va verifica respectarea legislației muncii, precum și acordarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor față de salariați. Apoi, va strânge dovezi, va realiza investigații și în urma acestora poate dispune măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv aplicarea de sancțiuni contravenționale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4711 secunde