Mii de carnete "abandonate" la Inspectoratul de Muncă din Constanţa. Iată cum pot fi recuperate

2690
2

Articole de la același autor

Cu toate că au trecut 12 ani de când nu se mai emit cărți de muncă în format tipărit, mii de persoane, mai exact 23.000, şi-au „abandonat” documentele care le atestă vechimea, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa. Acestea nu sunt „uitate” doar de către persoanele fizice, dar şi de agenții economici, care ar fi trebuit să ridice carnetele până la data de 1 iulie 2011. Din păcate, de cele mai multe ori titularii își amintesc de carnetul de muncă numai în cazul unei angajări, atunci când intră în șomaj ori își depun dosarul pentru pensionare.

Desigur, există şi situaţii în care titularii carnetelor de muncă sunt plecaţi peste hotare şi nu s-au mai preocupat de soarta acestora. În alte cazuri, a survenit decesul titularilor şi documentele au rămas pe rafturile Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Constanța.

Toate acestea în condiţiile în care, conform legii, la data de 1 ianuarie 2011, a fost aprobată procedura de lucru privind eliberarea carnetelor de muncă salariaților angajatorilor pentru care inspectoratele teritoriale de muncă păstrau și completau, respectiv certificau legalitatea înregistrărilor efectuate în carnetele de muncă. Ca urmare, având în vedere numărul mare de carnete de muncă aflate în gestiunea ITM Constanţa, titularii sau, după caz, împuterniciții acestora sunt rugaţi să se prezinte la sediul instituţiei în vederea ridicării acestora. Menționăm că, potrivit art. 279, alin.1 din Codul Muncii, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează numai cu carnetul de muncă, deci, dacă aţi lucrat până în anul 2011, vechimea nu poate fi dovedită decât cu ajutorul cărţii de muncă.

După anul 2011, este obligaţia legală a angajatorilor de a elibera adeverinţe de vechime. Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Constanţa, Florina Vişan, toţi titularii celor 23.000 de carnete de muncă neridicate au fost notificaţi în ultimii doi ani, în scris, pentru a se prezenta la sediul ITM pentru ridicarea lor. „În urma notificării lor, nu s-a mărit foarte mult numărul celor care s-au prezentat la sediul nostru. De exemplu, în 2021 au fost ridicate aproximativ o mie de carnete, iar în 2022, doar 600. Oamenii vin să le solicite când au nevoie de ele, când le sunt necesare pentru a-şi depune dosarul la Şomaj ori pentru pensionare sau când îşi aduc aminte de ele şi nu mai ştiu pe unde le au. Ei trebuie să ştie că nu se percep penalizări pentru ridicarea carnetelor de muncă”, a precizat reprezentantul ITM.

Paşii de urmat pentru a intra în posesia lor sunt următorii: se depune o solicitare în scris pentru ridicarea carnetului, care poate fi trimisă şi pe adresa de email a instituţiei sau prin poştă. Solicitantul este programat, i se spune în ce zi să vină să ridice carnetele. Precizăm că titularul nu plăteşte nimic, doar că este nevoie să se prezinte personal la ITM, iar dacă acest lucru nu este posibil, documentul poate fi ridicat de persoana împuternicită. 



Comentează știrea

Sistem Informatic
23 februarie 2023
Date noi si Acuratete

Am platit (toti romanii) si pt. sistem informatic ref. date angajati (Revisal, etc). Acolo la ITM unde inca se mai afla o parte de date, doar reorganizate functiile. Adica, fiecare ITM sa aloce 2-5 angajati pt. aducerea datelor de pe suport hartie pe suport informatic(inclusiv scanare pt. verificare). Mai pastrati cateva carti pt. Muzeul de Antichitati si restul la maculatura daca doritorii nu mai sint interesati. Local : 23000cm/300zile = 80 CartiDeMunca/zi. Cu 5 angajati e deja super lejer plus pauze extinse de cafea. Anul viitor deja se poate aplica si pt. bonus de performanta pt. eficienta in gestiunea datelor prin armonizarea cu directivele UE ref. la digitalizare. De ce nu si o citatie europeana pt. un model productiv de Instituie Romaneasca.

Dan
23 februarie 2023
Inutilii

Dar online pe baza de CNP nu se poate face o verificare daca ne incadram? Institutii inutile...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6935 secunde