Inspectorii de muncă din Constanța verifică respectarea măsurilor pentru perioada caniculară

1268
Inspectorii de muncă din Constanța verifică respectarea măsurilor pentru perioada caniculară - itm-masuri-canicula-1690389796.jpg

Articole de la același autor

În contextul temperaturilor extreme care par să continue în același ritm, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța a efectuat controale la angajatorii din toate domeniile de activitate. Pe parcursul verificărilor, s-a urmărit modul de respectare a prevederilor Ordonanței de Urgență privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Aceste controale sunt de tip tematic și se realizează suplimentar tematicii propuse. Până la momentul actual, chiar și în zilele în care nu au fost îndeplinite criteriile de muncă la temperaturi extreme s-au efectuat controale preventive la un număr de 46 de angajatori din mai multe domenii. Este vorba despre alimentație publică, HoReCA, unde s-au realizat 36 de controale, la aceste locuri de muncă fiind aproximativ 1.200 de lucrători, și despre construcții. În domeniul construcțiilor, inspectorii au efectuat 10 controale, fiind verificați 590 de lucrători.

Pe parcursul controalelor, s-a verificat dacă angajatorii au luat măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă ale muncitorilor. Este vorba de condiții precum reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației, alternarea efortului dinamic al muncitorilor cu cel static și a perioadelor de lucru cu cele de repaus, în locuri umbrite. De asemenea, inspectorii de muncă au mai avut pe listă: asigurarea de către angajator a 2-4 litri de apă minerală pe persoană, punerea la dispoziție a unui echipament individual de protecție adecvat sezonului cald și prezența unor dușuri.

Dacă, totuși, nu pot asigura condițiile impuse, angajatorii împreună cu reprezentanții muncitorilor trebuie să respecte măsuri precum reducerea programului de lucru sau eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru. Nerespectarea prevederilor Ordonanței care a stat la baza controalelor, 99/2000, poate fi sancționată cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4242 secunde