Aparatură performantă la Planetariul din Constanţa! "Vizitatorii vor putea vedea cerul ca pe un ceas"

1336
După câteva luni în care nu a mai putut fi vizitat, Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii îşi va deschide, din nou, porţile pentru public, şi nu oricum, ci într-un mediu nou, modernizat şi având aparatură de ultimă generaţie. Prin intermediul acesteia, au precizat reprezentanţii instituţiei, veţi putea privi spre cer cu alţi ochi, veţi avea o mai bună viziune asupra constelaţiilor solare şi nu numai.

Primul obiectiv public de acest gen din România, Planetariul din Constanţa a luat ființă în anul în care omul a reuşit să „atingă” pentru prima dată cu piciorul Luna (1969). Din acel moment, de 53 de ani, el le destăinuie celor interesaţi misterele greu de pătruns ale cerului. În acest spaţiu mirific, oamenii descoperă lumea de dincolo de noi, alcătuită din stele, planete, meteori, galaxii etc. Tot aici, ei învaţă să călătorească printre ele, folosindu-se de constelaţii, acestea contribuind la realizarea tabloului intitulat „Cerul”, care nu a suferit nicio restaurare în ultimii 2000 de ani. Spuneam că instituţia se va redeschide, vestea bună fiind că aceasta se va întâmpla chiar în cursul lunii iunie. Referitor la acest lucru, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Iulian Călin, a precizat că Planetariul din Constanţa are, la acest moment, cea mai performantă aparatură din sud-estul Europei. „Aparatura de proiecţie este o îmbinare între tehnologia americană şi cea japoneză şi modifică percepţia de până acum a ceea ce înseamnă planetariu, adică o prezentare scurtă, cu un laser în mâna muzeografului. Acum avem un film, avem o poveste, mai multe chiar. În plus, în holul unde există deja o expoziţie, vom aduce şi aparatura veche a planetariului şi vom prezenta publicului o evoluţie a istoricului instituţiei de la malul mării şi a unor elemente din observatorul astronomic pe care vrem să le aducem în atenţia acestuia”, a declarat managerul pentru „Cuget Liber”.



Aparatul de proiecţie obţine o claritate excelentă a bolţii cereşti

Cea care se află, însă, mereu în faţa vizitatorilor este Simona Dobre, muzeograful care îi introduce pe aceştia în lumea cerească. Specialistul ne-a declarat că noul aparat de proiecţii de care dispun, la acest moment, este unul hibrid, adică ceva clasic, îmbinat cu ceva nou. În plus, cele două componente, optomecanică, respectiv digitală, sunt sincronizate. Drept urmare, aparatul de proiecţie obţine o claritate mult mai bună a bolţii cereşti şi a corpurilor cereşti proiectate.



„Acest lucru înseamnă enorm pentru vizitatori, care vin la noi să vadă corpurile cereşti aşa cum se văd ele afară, sub cerul liber. Pe de altă parte, precizia pe care o are noul aparat de proiecţie în ceea ce priveşte distribuţia stelelor pe firmament este iarăşi foarte importantă, atât pentru vizitatori, cât şi pentru mine, omul care lucrează la Planetariu. Practic, el va putea vedea cerul ca pe un ceas, care ticăie perfect. Pe de altă parte, când vezi aşa ceva, te duce cu gândul că universul nostru nu este, nicidecum, un haos”, a subliniat ea.



Datorită reconfigurării sălii, înăuntru nu vor putea încăpea decât 41 de persoane. Întrebată care sunt, de obicei, reacţiile oamenilor la prezentările constelaţiilor şi bolţii cereşti, Simona Dobre a adăugat că acestea sunt extraordinare. „În primul rând, am observat, în cei 20 de ani de când sunt aici, emoţiile oamenilor când văd cerul. Au fost vizitatori care au plâns când s-a terminat demonstraţia. Unii ne-au spus că au fost profund impresionaţi de frumuseţea cerului, alte persoane, cu ochii împăienjeniţi de lacrimi, ne-au mărturisit că şi-au dat seama că s-au îndepărtat mult de ei înşişi. Alţii, în schimb, s-au identificat cu anumite informaţii pe care eu le-am prezentat, întrucât cerul are o strânsă legătură cu omul, iar unii au venit să-mi destăinuie dramele lor personale, deşi eu nu sunt psiholog, ci doar un muzeograf. Aşa că, iată, cerul îl ajută pe om să se deschidă, să capete mai mult curaj. Oricum, am sesizat că adulţii sunt mai interesaţi de cer, în ultima vreme. Vin să-l privească cu alţi ochi, să se regăsească pe sine şi vor să înveţe cerul”, a completat ea. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.545 secunde