Aproximativ 6 milioane de angajaţi din România asigură finanţarea serviciilor medicale pentru 16 milioane de asigurați

4019
Aproximativ 6 milioane de angajaţi din România asigură finanţarea serviciilor medicale pentru 16 milioane de asigurați - studiu-bns-asigurari-medicale-1715528957.jpg

Articole de la același autor

Un număr de sub şase milioane de angajaţi români plătesc 10% din veniturile obţinute, pentru a asigura servicii medicale în cazul a 16 milioane de persoane, susţin reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS), într-o analiză publicată duminică.


„Mai puţin de 6 milioane de angajaţi din România asigură aproximativ 70% din finanţarea serviciilor medicale pentru 16 milioane de persoane asigurate şi alte trei milioane de persoane, beneficiari de pachete minimale. În contextul protestului pe care îl vom organiza luni, 13 mai 2024, în faţa Guvernul României, sub sloganul „Respect pentru muncă şi cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”, Blocul Naţional Sindical aduce în atenţia publicului povara prin care angajaţii români asigură 69% din veniturile totale ale fondului de asigurări de sănătate, în timp ce statul român asigură cea mai slabă finanţare pentru sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate din Uniunea Europeană (…)


Trebuie menţionat că în România sunt aproximativ 16,3 milioane de persoane asigurate care beneficiază de servicii medicale, la care se adaugă aproximativ 3,7 milioane de persoane neasigurate ce beneficiază de pachetul minimal de servicii. Din cei 16,3 milioane de asiguraţi, aproximativ 3,6 sunt copii sub 19 ani şi peste 4,8 milioane persoane au vârste peste 60 ani. Din aproape 8 milioane de persoane cu vârste între 19 şi 60 ani, aproximativ 6 milioane au plătit contribuţii la sistemul de asigurări de sănătate”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei sindicale.


Potrivit sursei citate, 5,2% dintre români nu au avut în ultimul an acces la asistenţă medicală din motive ce ţin de finanţare, liste de aşteptare prea lungi sau distanţa faţă de o unitate medicală, iar „situaţia se deteriorează de la un an la altul, procentul fiind dublu faţă de media europeană”.


„Raportat la PIB, România asigură cea mai slabă finanţare a sistemului de sănătate. În 2021, România a alocat pentru sănătate aproximativ 5,4% din PIB, în timp ce statele europene asigură finanţări mult mai consistente. Fondul unic de asigurări de sănătate a avut, în 2023, venituri reprezentând aproximativ 3,7% din PIB. Nicio ţară europeană, conform Eurostat, nu asigură finanţare pentru sistemul obligatoriu de asigurări de sănătate sub 5,5%. La nivel european, angajaţii asigură doar în mică măsură finanţarea sistemului de asigurări de sănătate, de obicei aproximativ o treime din veniturile schemelor obligatorii de sănătate. În România, angajaţii asigură 69% din veniturile totale ale fondului de asigurări de sănătate”, notează BNS.


Din analiza sindicaliştilor reiese faptul că 20% dintre veniturile încasate de Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) sunt transferate către unităţile sanitare pentru acoperirea creşterilor salariale, iar în fapt „putem reţine faptul că salariaţii asigură aproximativ 88% din cheltuielile cu serviciile medicale decontate din acest fond”.


„Este evident faptul că, în proporţie semnificativă, cheltuielile de sănătate sunt finanţate din FNUASS. La fel cum este evidentă incapacitatea sistemului de a asigura servicii medicale de calitate. Nu este de mirare că speranţa de viaţă sănătoasă la 65 de ani este de doar 4 ani, mai puţin de jumătate din media europeană. Aproximativ 6 milioane de angajaţi români plătesc 10% din veniturile obţinute pentru a asigura servicii medicale pentru 16 milioane de persoane. Este clar că, în aceste condiţii, sistemul este unul incapabil să asigure servicii de o calitate superioara, reuşind doar sa supravieţuiască de la un an la altul. Contribuţia de asigurări de sănătate este parte a fiscalităţii pe veniturile salariale, 10 puncte procentuale din aproximativ 42%, sarcina fiscală asumată în mod covârşitor de angajat. Salariaţii din România nu mai pot duce această povară prin care plătesc aproape jumătate din veniturile obţinute pentru servicii cu adresabilitate universală”, se menţionează în comunicat.


Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate organizează, luni, 13 mai, începând cu ora 10:00, în faţa Guvernul României, un miting ce va fi urmat, începând cu ora 12:00, de un marş către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi Ministerul Finanţelor.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3042 secunde