Confuzie totală cu noua lege a pensiilor. "Conduce la discriminări între pensionari"

3124
1

Articole de la același autor

Din această toamnă, pe vârstnici îi aşteaptă multe surprize. Una dintre acestea face referire la noua lege a pensiilor, care instituie, practic, interzicerea cumulului pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani, chiar dacă se referă la posibilitatea de a opta între pensie și continuarea activității. Totuşi, legea nu precizează dacă pensionarii pot continua activitatea la același angajator sau la un angajator diferit, în baza aceluiași contract individual de muncă sau în baza unui alt contract.

La acest moment, susţin reprezentanţii Blocului Național Sindical, legea este ambiguă, pentru că nu prevede ce se întâmplă după împlinirea vârstei de 70 de ani, dacă pensionarul mai poate să muncească sau dacă interzicerea cumulului nu se mai aplică în cazul lor. Normele de aplicare, menite să pună executare prevederile legii, vorbesc, de asemenea, despre continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract de muncă și mai instituie alte patru noi situații în care opțiunea între pensie și continuarea activității nu se aplică.

„Legea, așa cum e scrisă ea, în primul rând încalcă drepturi fundamentale ale omului - dreptul fundamental la pensie și dreptul la muncă, deci ne îndepărtăm de principiile democratice și standardele internaționale privind drepturile omului. Apoi, normele de aplicare ale legii nu sunt în concordanță cu legea și vor crea confuzii în practică. Ca urmare, în loc să clarifice și să completeze legea, acestea adaugă la confuzia deja existentă și vor conduce la discriminări între pensionari. Așadar, legea și normele de aplicare nu fac altceva decât să creeze confuzii și vor conduce la interpretări diferite, neaplicarea unitară a legii și la discriminări între pensionari. În plus, vârstnicii vor fi puși în situația de a renunța la continuarea activității lor la o vârstă la care se bucură de o experiență importantă sau vor fi puși în situația de a renunța la pensie, un drept câștigat. La fel, angajatorii vor fi puși în situația să renunțe la profesioniști, obligați să opteze pentru pensie. În acest sens, Blocul Național Sindical va pregăti o notă de fundamentare și un proiect de lege care să îndrepte cele enumerate mai sus”, au precizat reprezentanţii BNS.

Mii de persoane încă își cumpără vechime

Până la intrarea în aplicare a noii legi, la 1 septembrie 2024, dacă sunt persoane care vor să îşi cumpere vechime, din cauza unor goluri în stagiul de contributivitate, acestea se pot adresa, în continuare, Casei Judeţene de Pensii (CJP) Constanţa. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Kristina Mutiş, se poate opta pentru o durată de maximum şase ani. Pentru acest interval, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate. Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, o serie de condiţii: nu este pensionar, nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare. Precizăm că până la acest moment, în judeţul Constanţa, au fost încheiate 1.696 de astfel de contracte, suma încasată fiind de 23.581.592 lei. Începând de anul trecut, persoanele interesate de acest mecanism vor plăti 750 de lei pentru fiecare lună din an (9.000 de lei pe an).



Comentează știrea

braniste george
22 martie

foarte multi ,in special din cadrul institutiilor statului (politie ,justite)ies devreme la pensie si apoi isi continua activitatea in cadrul aceleiasi institutii (ca si cum nu ar fi iesit la pensie)or acest lucru contravine insasi titlului de pensionar

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9738 secunde