Peste 7.000 de constănţeni au avut pensiile poprite, anul trecut

370
Peste 7.000 de constănţeni au avut pensiile poprite, anul trecut - fond-pensii-2-1709236382.JPG

Articole de la același autor

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Constanța are în evidență, la acest moment, 153.433 de persoane. Anul trecut, instituția a avut o activitate intensă, având în vedere numărul mare de beneficiari cărora se adresează, multitudinea prestaţiilor acordate, precum şi legislaţia diversă ce reglementează întreaga activitate.

De exemplu, numărul cererilor de înscrieri noi depuse în anul 2023 s-a ridicat la 9.106 (dosare de pensionare la limită de vârstă, pensie anticipată/anticipată parţială, invaliditate şi urmaş). Totodată, au fost înregistrate 10.356 de cereri de recalculare a pensiei prin valorificarea de stagii prestate după data înscrierii la pensie sau adăugare de sporuri/ grupe superioare de muncă. Tot anul trecut au fost operate și 1.989 treceri de la pensie anticipată/anticipată parțială/invaliditate la pensie de limită de vârstă, precum şi 622 modificări în dosarele de pensie de invaliditate.

Activitatea serviciului de Plăţi Prestaţii s-a concretizat în 2023 prin punerea în plată a pensiilor de asigurări sociale, indemnizaţiilor prevăzute prin legi speciale, a dosarelor de recalculare şi evaluare. Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023 au fost efectuate şi preluate în sistemul informatic peste 43.761 tranzacţii ce includ drepturi noi şi modificări de pensii şi indemnizaţii, modificări de adrese, modificări de nume, schimbarea modalităţii de plată, corecţii CNP.

În același interval s-au înregistrat şi acordat 6.984 ajutoare de deces, mai puține față de anul 2022 când s-au achitat 8.038 ajutoare de deces.

Potrivit reprezentanților instituției, în același interval au fost operate 7.200 popriri pe pensii, în baza titlurilor executorii comunicate instituției.

De precizat că pe lângă cei 153.433, mai există 1.900 pensionari pentru care se procedează la exportul prestațiilor în ţara în care au domiciliul. În cazul lor, virarea pensiilor în conturi din străinătate se face atât pentru beneficiarii de pensii stabilite conform legislației naționale, cât şi pentru pensiile comunitare stabilite conform regulamentelor europene, singura condiţie fiind ca beneficiarii să aibă domiciliul pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene. Referitor la Legea nr. 154/2021, care acordă o serie de drepturi urmașilor persoanelor persecutate din motive etnice cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din data de 10 iunie până pe 31 decembrie 2023 au fost înregistrate peste 29.000 de dosare, din care mai mult de 1.200 în 2023. La data de 13 iulie 2022 a fost publicată în Monitorul oficial Legea nr. 210/2022 și conform acestui act normativ au fost emise și expediate hotărâri și decizii pentru urmașii persoanelor care au fost deportate în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, care au fost private de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, care au făcut parte din detașamente de muncă forțată sau au fost supraviețuitoare ale trenului morții. Toți urmașii persoanelor care au suferit persecuțiile de mai sus, 388 la număr, au primit la domiciliu hotărâri și decizii și au fost puși în plată cu luna următoare datei depunerii cererii. Din păcate, prin efectul art. XXIII din OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative punerea în plată a fost prorogată pentru ianuarie 2025 pentru urmașii persoanelor care au fost refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate sau au fost evacuate din locuința pe care o dețineau. Desigur, acestea sunt doar o parte dintre activitățile întreprinse de angajații Casei Județene de Pensii, ei fiind angrenați zilnic în numeroase alte sarcini.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8352 secunde