Cumpărarea vechimii în muncă, un lux pe care nu și-l poate permite oricine

5666
Începând de luna aceasta, odată cu majorarea salariului minim brut de la 3.000 lei la 3.300 lei, și contribuția la sistemul public de pensii a crescut de la 750 lei pe lună la 825 lei pe lună. Ca urmare, persoanele interesate să cumpere vechime vor plăti 9.900 lei pentru un an sau 59.400 lei pentru maximul de șase ani, dacă își permit.

Persoanele interesate să își cumpere diferite perioade de vechime au la dispoziție încă un an și ceva până la data de 31 decembrie 2024, până când își pot completa stagiile de cotizare. Singura diferență este că vor scoate din buzunare mai mulți bani ca până acum. Astfel, dacă până în septembrie se achita suma de 750 de lei pentru o lună lipsă din cartea de muncă, acum se va plăti suma de 825 lei, pentru același interval. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii (CJP) Constanța, această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei. „Persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult şase ani, anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJP, Kristina Mutiş.

Până la acest moment, a completat Kristina Mutiş, în judeţul Constanţa au fost încheiate 1.568 de astfel de contracte, în valoare de 21,6 milioane de lei, bani încasaţi de la data intrării în vigoare a OUG 163/2020.

Deci, ca și până acum, dacă unei persoane îi lipsesc ani de vechime din cartea de muncă, trebuie să se prezinte la sediul CJP, completează un formular de contract, în care se face precizarea perioadelor pentru care se face plata retroactiv. Atenţie, însă! Acestea trebuie să fie perioade în care există goluri de vechime şi să nu se suprapună cu alte perioade lucrate.

De asemenea, nu este obligatoriu să se achite şase ani, iar perioadele pentru care se optează vor fi valorificate numai la pensia la limită de vârstă, nu şi la pensia anticipată sau anticipată parţial. Pe scurt, dacă cineva are nevoie de 12 luni, un calcul simplu arată astfel: 12 luni x 825 lei, înseamnă 9.900 lei.

Acesta este un calcul pentru asigurarea la salariul minim pe economie, dar oamenii se pot asigura și la salarii mult mai mari. De reținut! Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari. Conform datelor Ministerului Muncii, prelungirea acestui termen a fost necesară pentru acordarea de sprijin și în etapa următoare, care constă preluarea informațiilor din arhiva electronică a carnetelor de muncă și corelarea acestora cu datele aferente carnetelor de muncă procesate, interconectarea acestora cu baza de date deja existentă, precum și pentru recalcularea efectivă a pensiilor aflate în plată.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3347 secunde