Angajații temporari ai Casei de Pensii fug de muncă. "Toată lumea crede că este mai simplu!"

7395
Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Constanţa scoate periodic, la concurs, posturi, dar candidații care reuşesc să promoveze examenele nu fac faţă volumului de muncă şi ritmului cu care angajaţii mai vechi se confruntă zi de zi. Drept urmare, la scurt timp după numirea pe post, dau bir cu fugiţii.

Dacă, în alte judeţe ale ţării, candidaţii la aceste concursuri nu s-au dovedit a fi îndeajuns de pregătiți și ajung să iasă din sala de examen chiar și cu foile goale, la Constanţa, lucrurile stau cu totul altfel. Aici, ei promovează examenele, doar că pleacă înainte de a le expira contractele încheiate pe perioadă determinată.

De exemplu, în luna septembrie, Casa Judeţeană de Pensii a postat, pe site-ul instituţiei, concursul de recrutare pentru ocuparea a zece posturi contractuale, pe perioadă determinată, pentru opt consilieri debutanţi şi doi referenţi debutanţi, concurs care a avut loc săptămâna trecută. Potrivit reprezentanţilor CJP, candidaţi au fost, dar nu se știe câţi dintre aceştia vor rămâne pe poziţii, după confirmarea lor pe post.

„Noi avem disponibile mai multe posturi, pe o perioadă determinată, până la data de 31 august 2024, pentru procesul de evaluare a pensiilor. De-a lungul timpului, am mai avut scoase la concurs posturi pe perioadă determinată, dar oamenii nu prea stau. Toată lumea care se angajează la Casa de Pensii spune că a crezut că este mai simplu, dar, în realitate, este foarte multă muncă şi, atunci, mulţi nu fac faţă şi îşi depun demisia. Ca urmare, avem, din nou, posturi disponibile, dar sperăm ca acestea să se ocupe în perioada următoare”, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Kristina Mutiş.

Întrebată care sunt principalele întrebări şi probleme ale pensionarilor constănţeni, aceasta ne-a declarat că, în primul rând, oamenii vor să ştie când pot ieşi la pensie. „Lumea ne întreabă mereu acest lucru şi este speriată de modificarea vârstei de pensionare şi a condiţiei de înscriere la pensie. Foarte multe întrebări avem şi referitor la Legea 154/2021, deoarece în spaţiul public au apărut informaţii că plăţile s-ar amâna din nou, la sfârşitul acestui an. La acest moment, nu ne-a parvenit nimic oficial, nicio informaţie în acest sens. Ştim doar că punerea în plată a beneficiarilor se va face începând cu data de 1 ianuarie 2024. Sunt persoane care vin la noi şi ne întreabă care este situaţia. Dacă vor exista informaţii oficiale, vom anunţa pe toată lumea. Banii trebuiau să fie primiţi încă din anul 2022, deci ar fi a treia amânare, dacă nu s-ar da banii în iarnă”, ne-a declarat reprezentantul Casei Judeţene de Pensii.

Alţii, în schimb, vor să cumpere vechime şi îi anunţăm că pot face acest lucru, în continuare. Termenul s-a prelungit până la data de 31 decembrie 2024 şi vă putem spune că, până acum, s-au încasat sume importante de bani pentru cumpărarea a diferite perioade de muncă, de la unu la şase ani. Astfel, o persoană căreia îi lipsesc ani de vechime din cartea de muncă trebuie să se prezinte la sediul CJP, completează un formular de contract, în care se face precizarea perioadelor pentru care se face plata retroactiv. Atenţie, însă! Acestea trebuie să fie perioade în care există goluri de vechime şi să nu se suprapună cu alte perioade lucrate. Nu este obligatoriu să se achite şase ani, iar perioadele pentru care se optează vor fi valorificate numai la pensia la limită de vârstă, nu şi la pensia anticipată sau anticipată parţial. „După anul 2001, toată vechimea se găseşte online, în evidenţele noastre. Deci, se poate solicita o adeverinţă de stagiu de cotizare, după care se emite un formular cu toată vechimea pe luni şi este foarte uşor de urmărit dacă sunt goluri de acoperit sau nu. Suma pe care o au de plătit solicitanţii este de 25% din salariul minim, respectiv 750 de lei pentru fiecare lună de vechime în parte”, a adăugat Kristina Mutiş. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4543 secunde