Campania "Cuget Liber" - Păstrează Constanța curată!

Campania „Cuget Liber” – Păstrează Constanța curată! Miracol pe str. Ștefan cel Mare! Recoltă record de chiștoace de țigară. A răsădit nesimțirea?

23780

Articole de la același autor

Fără nicio legătură cu celebrul film american „Miracol pe strada 34”, fotoreportajul de față nu-și propune să vă arate iar și iar stadiul lucrărilor din centrul orașului, înjurate și para-suduite de toți constănțenii, ci mai repede nivelul de educație și bun simț al semenilor noștri.





Constănțenii care au drum prin șantierul din buricul târgului pot vedea de la o săptămână la alta că încet-încet (chiar prea încet) strada Ștefan cel Mare capătă o altă înfățișare. Că ne convine sau nu, acesta-i proiectul și vom vedea (Doamne ajută să fim sănătoși!) și cum a vrut arhitectul să transforme centrul orașului turistic-poartă la malul Mării Negre... Din păcate, la aspectul și așa sinistru al acestei artere părăsite și de magazine se adaugă mostrele de proastă creștere și lipsă de bun simț ale trecătorilor.



Deh, pământul maro, chiștocul alb…

Pe porțiunea cuprinsă între str. Atelierelor și str. Ștefan Mihăileanu, mobilierul urban a fost instalat și deja s-a metamorfozat într-o imensă „scrumieră”, mii de mucuri de țigară punând stăpânire pe porțiunile de pământ din proximitatea băncilor. Este incredibil cât de multe asemenea deșeuri au apărut într-un timp relativ scurt, de la momentul montării băncilor. Deh, pământul maro, mucul alb, zici că cineva a sădit… și așteaptă să recolteze. Ce? Nesimțirea unor constănțeni? Nu putem să fim chiar atât de absurzi să nu vedem că pe această porțiune nu există niciun coș de gunoi, așa încât fumătorul ce-ar trebui să facă? În niciun caz să nu mai fumeze! În niciun caz să-și pună chiștocul în geantă! Eh, las’ că și-așa n-au plantat nimic!



Au „decorat” cu ambalaje, că atât i-a dus capul

În schimb, nesimțirea atinge cote îngrijorătoare când vine vorba de sticle și pet-uri. Oare cât să fi fost de beți – că de bun simț vedem c-au fost lipsiți – să-și lase sticlele de bere așa cum… au picat? Cu o dimineață înainte, pe una din bănci tronau două sticle de iaurt și ambalajul de la patiseria ce le însoțise, semn că cineva – evident, tot un nesimțit (fără gen) – și-a luat micul dejun în mijlocul naturii. Ca să nu mai vorbim de sticluțe și păhăruțe vârâte printre stivele de dale, doar-doar nu s-o observa. Dacă în cazul țigărilor, mai treacă-meargă, totuși aceste deșeuri nu pot fi abandonate de fiecare cum îi cășună.



Culoarea tuburilor să fi fost de vină?

Parcă atrași de culoarea tubulaturii roz, mulți „consumatori” și-au depozitat deșeurile între colacii formați ca să „apere” ochiul de gunoaie. Păi și dacă tot nu-i gata șantierul, ce mai contează acum câteva doze de suc aiurea aruncate?



Str. Griviței

De fapt, românul e șmecher și transformă orice gang într-un depozit de gunoi, chiar dacă pe str. Griviței pubelele sunt amplasate extrem de des. Probabil că în curând aici se va înălța un munte de resturi menajere.

„Pentru ce mai plătim salubritatea?”

În apropierea Școlii Gimnaziale Nr. 24 „Ion Jalea”, gunoaiele au pus stăpânire pe bordurile care seara sunt acoperite de boturile mașinilor și mai greu se observă jalnicul dezastru.


Într-o conversație cu una dintre învățătoarele acestei unități, am încercat să sugerăm acțiuni de voluntariat în rândul copiilor, pentru a conștientiza de mici cât de important este să păstrezi curățenia orașului în care trăiești. „Am avut câteva tentative, înarmați cu mănuși și cu saci menajeri, dar ne-am trezit cu reproșuri de la părinții deranjați de faptul că ai lor copii ajung să strângă în urma altora. «Pentru ce mai plătim salubritatea orașului dacă-i puneți pe elevi să strângă?»”, ne-a relatat respectivul cadru didactic.




Și-atunci să nu ne mai mirăm de ce la alții se poate să fie atâta curățenie, iar la noi… ca-n cocina de porci.

De unde să fie atâta poliție pe străzi să-i amendeze pe cei care nu respectă curățenia orașului? Asta apropo de faptul că, zilele trecute, un cetățean a fost amendat cu 10.000 lei pentru că a fost depistat că aruncă deșeurile din gospodărie pe domeniul public. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4433 secunde