Care este cea mai gravă formă de abuz asupra copiilor

353
2
Care este cea mai gravă formă de abuz asupra copiilor - neglijarea-1402836695.jpg

Articole de la același autor

Zilnic, cel puțin zece copii din județul Constanța sunt abuzați de adulți cărora le spun părinți. Nu sunt exploatați sexual, nu sunt neapărat bătuți, ci pur și simplu sunt neglijați. Îi lasă desculți, flămânzi, murdari sau îi țin numai pentru a le încasa alocațiile sau pentru a-i trimite la cerșit.

Numai în trei luni, în atenția Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copiilor Constanța au intrat peste 1.460 de cazuri de abuz asupra copiilor. Aproape toate au fost cazuri de neglijare, în unele situații, "completată" de abuz emoțional, exploatare prin muncă sau exploatare pentru comitere de infracțiuni.

"În trimestrul al patrulea al anului 2013, DGASPC a înregistrat 1.258 de cazuri de neglijare în familie. Din acestea, 646 au fost în mediul urban și 615 în mediul rural. 339 din copiii intrați astfel în atenția noastră au rămas în familie, dar au primit consiliere, iar pentru 911 copii, directorul DGASPC a dispus plasamentul în regim de urgență", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cu-vânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea.

Potrivit acesteia, aproape toți copiii au beneficiat de consiliere psihologică, dar au existat și cazuri în care a fost nevoie de psihoterapie, servicii medicale, altele decât cele de reabilitare, reintegrare școlară și orientare și pregătire profesională. Jumătate din copiii neglijați sunt fete.

"Pe grupe de vârstă, este vorba despre 176 de copii sub un an care au fost neglijați, 229 de copii între unu și doi ani, 538 de copii între trei și șase ani, 346 de copii între șapte și nouă ani, 349 de copii între zece și 13 ani, 265 de copii între 14 și 16 ani și 19 peste 18 ani", a mai precizat Roxana Onea.

Forme "moderne" de abuz

Conform legislației în vigoare, neglijarea este de mai multe tipuri, cum ar fi neglijarea alimentară, vestimentară, igienei, medicală, educațională și emoțională. Din cauza sărăciei, cei mai mulți dintre copii suferă de neglijare în toate formele ei, dar sunt și copii care, deși au tot ce le trebuie, sunt neglijați de părinți din punct de vedere emoțional.

Neglijarea alimentară înseamnă privarea de hrană, absența mai multor alimente esențiale pentru creștere, mese neregulate, alimente nepotrivite sau administrate necorespunzător cu vârsta copilului, în timp ce neglijarea vestimentară înseamnă haine nepotrivite pentru anotimp, haine prea mici, haine murdare sau lipsa hainelor. Neglijarea igienei se referă atât la lipsa igienei corporale, cât și la mirosuri respingătoare sau paraziți. Substimularea, instabilitatea sistemului de pedepse și recompense și lipsa de urmărire a progreselor școlare duc la neglijare educațională, iar lipsa atenției, a contactelor fizice, a semnelor de afecțiune a cuvintelor de apreciere înseamnă neglijare emoțională.

Un copil poate fi abuzat și fără să fie lovit sau violat. El poate fi ținut flămând sau hrănit neadecvat nevoilor sale, poate fi ținut dezbrăcat, murdar, bolnav, needucat, dar, mai ales, privat de atenție și dragoste din partea părinților. Neglijarea afectează negativ atât dezvoltarea fizică a copilului, cât și pe cea psihologică.

Copii care merg la culcare cu burta goală

Conform unui studiu recent, realizat de organizația "Salvați Copiii!", 18 la sută din copii au recunoscut că se întâmplă să meargă la culcare deși le este încă foame. Procente mai mici, în jurul valorii de 2 la sută, dintre copii, afirmă că au suferit, iarna, de frig, din cauză că nu au avut încălțăminte potrivită, iar alți 1 la sută, că s-a întâmplat să fure pentru a mânca.

Din păcate, neglijarea medicală atinge cote alarmante, 34 la sută din copii afirmând că se întâmplă să nu fie văzuți de doctor atunci când sunt bolnavi, iar pentru 13 la sută, părinții nu cumpără medicamente atunci când sunt bolnavi.

Neglijarea, atât cea fizică, cât și cea medicală, se întâlnește mai des în mediul urban și în județe din sud-estul, centrul și nord-estul României. Totodată, neglijarea fizică este asociată mai degrabă familiilor monoparentale (din cauza riscurilor economice), cu venituri scăzute, cu nivel scăzut de educație și cu mulți copii în îngrijire.

Tulburări de personalitate

Neglijarea severă, mai ales a copiilor de vârstă mică, afectează major creșterea și dezvoltarea fizică și intelectuală a copilului, iar în cazurile extreme, poate conduce la spitalizarea, instalarea unei dizabilități sau chiar la decesul copilului.

Mai mult decât atât, copiii neglijați sunt mai predispuși la comportamente antisociale, tulburări de personalitate și comportament violent. Pe termen lung, problemele psihologice asociate cu neglijarea includ tulburări de personalitate, tulburări de stres politraumatic, depresie, tulburări de anxietate și psihoze. Depresia este, de obicei, cea mai întâlnită consecință a neglijării. 

Comentează știrea

stay with me
25 iunie 2014
stay with me

fake hermes bags Stiri Social : Care este cea mai gravă formă de abuz asupra copiilor | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online stay with me http://grupoorlando.com.br/uploads/hermes-outlet/new-tool-finds-matching-hermes-replicas-shoes.asp

visit this website
19 iulie 2014
visit this website

hermes handbags replica uk Stiri Social : Care este cea mai gravă formă de abuz asupra copiilor | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online visit this website http://www.cistite-iuv.it/Scripts/user/e1eb93abc61a41399b68891e6fdfc1a9.asp

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5604 secunde