Constanța, sub imperiul gunoaielor. "Ne este groază că vom fi invadați de șobolani!"

2738
4

Articole de la același autor

Munți de gunoaie zac în soare, pe platformele supraterane de colectare a deșeurilor menajere din mai multe cartiere ale municipiului Constanța. Locuitorii sunt îngroziți și spun că, dacă situația va mai tergiversa, s-ar putea să se ajungă și la o invazie de șobolani. Cât privește motivele care au dus la prezentul grafic de colectare, firma Polaris și Primăria Constanța au poziții diferite.



În plină vară, cu temperaturi caniculare și un oraș suprapopulat, platformele de colectare a deșeurilor menajere din mai multe cartiere rezidențiale ale municipiului Constanța dau pe dinafară. Ghenele sunt încărcate la refuz, ba chiar și în vecinătatea platformelor au ajuns să se formeze munți de gunoaie, spre disperarea și groaza locatarilor. Această situație a fost semnalată de locuitori din mai multe cartiere, precum Inel I și Inel II, Poarta 5 și 6, Km 5 etc, care spun că responsabilii cu ridicarea deșeurilor vin la câteva zile, timp în care gunoaiele se adună peste măsură. „Ar trebui să fie ridicate gunoaiele mai des. Este vară, este caniculă, mirosul care răzbate în tot cartierul este de nesuportat. Plus, câinii maidanezi ajung să tragă de pungile cu deșeuri menajere, nici nu vreau să mă gândesc că, dacă mai trenează mult această situație, vom ajunge să fim invadați de șobolani”, ne-a semnalat Laura G., o locatară din cartierul constănțean Poarta 6. De altfel, în acest cartier mai multe platforme supraterane dădeau pe dinafară, în cursul zilei de marți, 22 august.



Vergil Chițac: „Să demonstreze firma Polaris că nu are profit”

În prezent, potrivit firmei Polaris, mașinile de salubrizare trec prin cartierele rezidențiale o dată la două zile, după cum ar prevede contractul cu autoritatea locală. Referitor la acest subiect, primarul Vergil Chițac a declarat de curând: „Ei nu trebuie să respecte graficul, ci legea. Iar legea, ulterior contractului și graficului, spune că ei trebuie să ridice de câte ori este nevoie. Pentru că salubritatea este o chestiune de sănătate publică și nu ne putem juca cu ea. Eu știu de ce fac ei treaba asta. Ne-au cerut să creștem tarifele, devizele, ceea ce e adevărat, pot înțelege, uitați-vă cât s-a scumpit combustibilul, iar ei consumă foarte mult combustibil. Dar noi nu putem să facem asta peste noapte, avem o procedură, durează o lună – două, trebuie să angajăm expert contabil. În primul rând, trebuie să ne dea ei toată contabilitatea lor, să vedem exact dacă au sau nu profit, pentru că legea spune că trebuie să aibă profit rezonabil. Să demonstreze mai întâi că nu au profit și după aceea intră în logica aceasta de modificare a tarifelor. Deci procedura durează cel puțin o lună. Eu pot înțelege că sunt pe minus și că acționarii sunt supărați. Dar pentru ceea ce se întâmplă sunt amendați. I-am amendat, credeți că mă joc cu ei?”.



Poziția firmei Polaris. „Autoritatea locală are obligația să adapteze contractul noii realități”

Pe de altă parte, reprezentanții firmei Polaris arată că graficul și frecvența de colectare trebuie modificate în baza unui act adițional încheiat cu autoritatea locală, iar până la data de 18 august nicio astfel de solicitare nu a fost adresată de către primărie.



„Având în vedere apariția în spațiul public a unor abordări cu privire la motivele acumulării de deșeuri menajere în zona platformelor de precolectare din municipiul Constanța, dorim să transmitem următoarele precizări, pentru corecta informare a constănțenilor. Potrivit art. 13 alin. 3 din Caietul de sarcini care a stat la baza achiziției serviciului de salubrizare în municipiul Constanța și care a fost aprobat de către Consiliul Local al municipiului Constanța, în anotimpul cald (1 aprilie - 1 octombrie) frecvența de colectare a deșeurilor va fi: zilnic, din zonele centrale și de la unitățile de alimentație publică, unitățile sanitare, piețe, cantine, restaurante, hoteluri, grădinițe și creșe; la cel mult două zile, de la producătorii din asociații de proprietari/locatari; o dată pe săptămână de la producătorii casnici din case individuale. Ulterior semnării contractului, respectiv în 2014, Ministerul Sănătății a emis Ordinul 119 care modifică frecvența de colectare pentru producătorii de deșeuri din asociații de proprietari/locatari, din o dată la două zile la o dată pe zi. Conform art. 6 alin. 1 din Legea nr 101/2006, autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale au competenţe exclusive în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea, gestionarea, coordonarea şi atribuirea serviciului de salubrizare a localităţilor.



Revenea așadar acestor autorități obligația legală de a adapta contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare la noile realități, generate de modificările legislative apărute, inclusiv în ceea ce privește modificarea frecvențelor de colectare a deșeurilor de la asociațiile de locatari/proprietari. Nicio solicitare de încheiere a unui act adițional de modificare a frecvențelor de colectare nu a fost adresată de către Primăria Municipiului Constanța până la data de 18.08.2022, deci la mai bine de opt ani de la apariția modificării legislative. Ea a fost deja înaintată avocaților specializați pentru a formula o opinie juridică. Preliminar, din discuțiile avute cu avocatul firmei, pentru a se modifica frecvența de colectare, este necesară întocmirea unui act adițional la contract, care să fie inițiat și aprobat de către autoritatea publică locală”, au transmis reprezentanții Polaris.




Cât privește graficul transmis de Polaris, potrivit acestuia se poate constata că în luna august se colectează gunoiul în zilele cu număr par în cartierele Tomis Nord, stațiunea Mamaia, Tomis I, Icil, Brătianu, Palas, Inel II, Compozitori, Tomis Plus, iar în zilele cu număr impar în cartierele Faleză Nord, Km 4, Km 5, Poarta 6, Viile Noi, CET, Badea Cârțan, Inel I, Anadalchioi, Coiciu, Tomis II, Tomis III, Faleză Nord, Universitate, Delfinariu. Cartierul Palazu Mare nu este cuprins în acest grafic, care prezintă doar frecvența colectării deșeurilor de pe platformele supraterane, iar în Palazu Mare nu sunt astfel de platforme. 



Comentează știrea

Ion
24 august 2022
Golanii de la Polaris

Primaria, daca nu ar plina de escroci , spagari si incompetenti , ar trebui sa monitorize graficul autogunoierilor , frecventa lor si tonajul cu care se inregistreaza la groapa de gunoi de la Ovidiu. Doar nu credeti ca idiotul de Martin Eduard , cica bosul plm peste gunoieri, este corect !? Infectul asta, fiul unui alt escroc , decedat intre timp , Martin Ghe , fost activist notoriu de partid, se da acum mare afacerist. De prost ce e , nu a fost in stare sa faca un liceu de elita, gen Mircea, Traian si a batut mingea pe maidan. Asa , cu șpagile escrocului de tasu , a ajuns ceva cu sportul, baiat de mingii. Mai nou , nesimtitul de Martin Eduard , care a dat șpagi la greu lui Mazare, a platit excursile golanilor prin Cuba , curvele , bautele si prafurile golanilor , incepand cu Mazare ,Moga si alte lichele. Acum nesimtitul are tupeul ca populatia Ctei sa stranga deseurile selectiv si sa le predea , plocon , gunoierilor. Pe de'a moca ! De ce asa ? De ce Primaria nu-i da peste nas escrocului asta , de ce nu se scoate la licitatie activitatea de salubritate, de ce monopol pt Polaris ? Apropo' s , " istetul " de Martin Dtru , ăla cu șpaga la NATO , mai iese din pușcarie, prostu , prostilor ! ? Atat de nesimtiti si tupeisti sunt martinii , incat au crezut ca americanii pun botu la mărunțișul lor !? Ăsta-i polarisul plm !

Aurel
24 august 2022
Colecarea gunoaielor la Constanta

Asa o fi Ioane , dar nu asa se vorbeste.

Ion, ion
24 august 2022
Monopolul Polaris

Nu-i frumos sa jignesti oamenii dar tupeul de care dau dovada majoritatea celor care incaseaza bani , din bani platiti de noi la bugetul local te fac sa lasi politețea laoparte. Polarisul lui Martin l-a uns cu șpăgi pe Mihăiesi si au distrus fostul ECOSAL. Apoi , tot pt șpagi babane, au 9btinut exclusivitate si un ctr pe care 5 de ani. Intrat in gasca lui Mazare , marele " afacerist" Martin Eduard, a pupat si parlamentul unde s-a remarcat prin absențe si muțenie.A cotizat insa din greu pt asta, de multe ori si pe la Teodosie, popa șef. Unii spun , dar investeste domne' , ce aveti cu el , uite ce masini au. Asa este , dar oricine prinde un asemenea contract , primeste credite de la banca pt investitii. Idiot doar să fi , să nu te modernizezi. Asa ca , mai usurel cu mila si politetea pt profitorii societatii. Primaria trebuie sa se impuna, doar ea dă banii , sa cantareasca masinile cu gunoi, sa urmareasca frecventa curselor si cum se curata ghenele, totul prin gps. Iar daca lui Martin nu-i convine , pa , altul la rand.

Ion 3
24 august 2022
Polaris 25 ani

Scuze , ctr a fost incheiat de Mihaiesi pe 25 ani , cu exclusivitate. Mazare a vrut inițial sa sparga monopolul Polaris , dar Martinii s-au " descurcat". Si cum măzărică nu-i american , polarisul este inca in carti. Or face ei treaba , dar e loc de mult, mult mai bine si , de ce nu , loc și pt alți jucători. Așa , dacă ar fi concurență , ctenii ar putea alege pe cel mai harnic si poate, mai ieftin.

Pagina a fost generata in 0.6319 secunde