De ce nu își fac asociațiile de proprietari conturi bancare? "Vrem să plătim online și nu putem!"

3473

Articole de la același autor

Cu toate că asociațiile de proprietari sunt obligate să dețină un cont bancar încă de acum cinci ani, unele dintre ele nu s-au conformat să-și deschidă unul, iar oamenii sunt nevoiți să meargă să-şi plătească întreţinerea ca şi până acum, în numerar, la administratorul asociației.



Potrivit preşedintelui Uniunii Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari Constanţa, Florica Ganea, toate asociaţiile trebuie să aibă cont bancar, dându-le astfel posibilitatea oamenilor de a-şi achita întreţinerea prin alte modalităţi, în afară de plata la ghişeu. Așadar, administratorii de bloc sunt obligaţi prin lege să deţină un cont bancar, care este deschis, de regulă, de preşedintele blocului. Din păcate, realitatea este cu totul alta, plata întreţinerii prin transfer bancar, online, rămânând în multe blocuri la stadiul de proiect şi nimic mai mult, deşi cetăţenii sunt nemulţumiţi.

În ceea ce-i priveşte, administratorii de bloc spun că au și o explicație pentru această situație, susţinând că persoanele vârstnice, în general, nu s-ar putea descurca cu plata online şi ar merge, probabil, la bănci, departe de casă, pentru a-și plăti întreținerea. Pe de altă parte, sunt şi locatari care şi-ar dori să facă plăţile online, dar nu au un cont în care să trimită banii.

„Vrem să plătim online şi nu putem! Eu împreună cu mai mulţi vecini am tot făcut presiuni asupra preşedintelui de bloc să deschidă un cont, spunându-i că, dacă nu face acest lucru, nu respectă Legea 196 din 2018. Ne-a spus de câteva ori până acum că plata întreţinerii se va putea face direct într-un cont bancar, dar situaţia tot nu s-a rezolvat”, ne-a declarat Geanina P.

„Este clar, de ani buni trăim în epoca vitezei sau cel puțin asta ne demonstrează fiecare zi care trece și în care mai găsim o soluție sau o aplicație care să ne facă viața mai ușoară. Având în vedere că asociaţiile de locatari/proprietari au program doar de două ori pe săptămână şi atunci în special între orele 16.00-18.00, este greu să te încadrezi în intervalul menţionat dacă lucrezi şi abia la ora 18.00 scapi de la muncă. Mă gândesc des cum să fac să mă sincronizez cu administratorul, să îmi pot plăti factura. Tocmai de aceea, plata online a întreținerii ar fi la îndemâna tuturor. Am auzit de la prietenii mei că şi-au deschis o aplicație şi îşi plătesc rapid factura. Partea proastă este că la mine la bloc încă se plăteşte întreţinerea la casieria blocului, cu toate că mulţi şi-ar dori şi a doua opţiune de plată”, a precizat Dorin L.

O altă doamnă, Felicia M., a spus că programul asociaţiilor este făcut pentru casnice, femei însărcinate şi pensionari. „Eu, cel puţin, prefer să dau şi un comision decât bătaia de cap de a mă încadra în programul de gravide pe care îl are asociaţia, pentru încasări. De multe ori, însă, ne lovim şi de administratori bătrâni, care habar n-au de tehnologie şi nu le dau oamenilor posibilitatea de a plăti direct într-un cont”, a adăugat femeia indignată.
 

Trebuie să ştiţi că există, totuşi, și cazuri fericite, unde la avizier sunt afişate foarte clar care sunt aplicațiile pe care locatarii le pot descărca pe telefonul mobil şi prin care pot face plata la întreținere. Administratorul Elena Ilie ne-a mărturisit că este adepta acestui sistem online, dar bătrânii se opun, cei mai mulți preferând să facă plata facturii în numerar şi nu prin aplicaţiile disponibile, E-bloc sau Homefile. Mircea Suciu este administrator la o asociaţie din zona ICIL şi spune că oamenii fac plăţile atât în numerar, cât şi în cont bancar. „Există şi această modalitate de plată pentru cei care nu doresc să achite întreţinerea în numerar. Majoritatea vor să achite, însă, tot la ghişeu”, a precizat acesta.

La rândul său, Bogdan Paraschiv, administrator la mai multe asociaţii, ne-a declarat că cetăţenii pot opta pentru plăţile directe, prin intermediul unor platforme special concepute pentru ei, unde se pot plăti facturile. „Pe strada Eliberării, mai mult de jumătate plătesc cu cardul sau online. Doar cei mai în vârstă, care sunt mai în urmă cu tehnologia, plătesc cash. Tocmai de aceea, am şi menţinut programul de încasări. În alte zone, însă, plata se face exclusiv online şi partea de încasări la ghişeu a dispărut, cum este cazul anumitor străzi din zona Dacia, pe strada Constantin Bobescu etc. Este adevărat că se percep comisioane de către programele informatice, dar oamenii sunt înştiinţaţi de acest lucru, iar plata nu poate pleca mai departe până când ei nu îşi dau acordul pentru acele comisioane, care sunt cuprinse între 1,5 lei şi 5 lei”, a explicat administratorul. Precizăm că administratorii care refuză să facă un cont bancar pot fi sancţionaţi cu amenzi între 500 lei şi 3.000 lei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2095 secunde