Discriminarea, combătută doar printr-o educație corectă. "Incluziunea romilor reprezintă o prioritate publică"

490
Discriminarea, combătută doar printr-o educație corectă.

Articole de la același autor

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a declarat, recent, că fetele și femeile rome din România sunt discriminate, prea puțin consiliate și, de multe ori, nebăgate în seamă. Multe dintre aceste femei, mai susține Gabriela Firea, ajung să nască acasă, ceea ce pune în pericol viaţa copilului şi a mamei.

Situația pe care ministrul o observă i se pare nedreaptă, iar ajutorul pentru aceste femei nu este, în prezent, suficient. „Naşterea acasă pune în pericol viaţa copilului şi a mamei. Vă rog să mergeţi la spitale şi să aduceţi în siguranţă copiii pe lume. Prea multe femei au murit sau au ajuns în situaţii critice pentru că nu au mers la maternitate. Realitatea prin care trec fetele şi femeile rome este, trebuie să o spunem clar, nedreaptă. Sunt discriminate, prea puţin consiliate şi de multe ori nebăgate în seamă. În comunitatea romă sunt multe mame adolescente, fete cărora viitorul le este închis de cele mai multe ori. Dar şi femei care ajung să nască acasă, punându-şi viaţa în pericol din cauză că nu sunt luate în serios sau că nu ştiu că trebuie să meargă la controale. Susţin că un copil poate veni pe lume în siguranţă doar în prezenţa unei echipe medicale şi într-un spital”, susține ministrul Familiei.

Ce facem, însă, în această situație? Pentru eliminarea discriminării, este nevoie, în primul rând, de o informare și o educație corectă. La începutul acestui an, Asociația Culturală „Georgiana Rusu“ din Constanța a implementat proiectul „Khetanes – Împreună”, menit să ajute la incluziunea socială a romilor și a tot ceea ce înseamnă cultură romă. Programul se va derula până pe 31 decembrie.

În proiect sunt incluse șapte categorii de activități de creație contemporană, prin care sunt promovate tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile, portul tradițional și limba comunității rome din județul Constanța. Proiectul include un spectacol de teatru muzical, un spectacol de teatru de păpuși, o expoziție de fotografie, de pictură și un film documentar. Unul din principalele obiective ale proiectului îl reprezintă facilitarea accesului la cultură pentru 2.000 de cetățeni romi din zone defavorizate ale județului Constanța. „Incluziunea romilor reprezintă o prioritate publică la nivel european, național și local, nevoia promovării culturii rome și necesitatea conservării patrimoniului cultural imaterial al romilor fiind deziderate asumate prin documente strategice și programatice. În acest context, obiectivul proiectului «Khetanes – Împreună» vizează dezvoltarea unui concept de antreprenoriat cultural destinat promovării culturii rome prin intermediul a 7 activități de creație contemporană în care vor fi implicați în mod activ etnici romi din județul Constanța. Proiectul urmărește totodată să contribuie la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la Consolidarea relațiilor bilaterale dintre Statele Donatoare – Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Statele Beneficiare”, declara, odată cu implementarea proiectului, Georgiana Rusu, manager de proiect.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4524 secunde