Dispozitivele medicale solicitate au ajuns la beneficiari. Protezele de sân, din ce în ce mai căutate

567

Articole de la același autor

Lunar, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) sunt depuse sute de cereri pentru acordarea dispozitivelor medicale şi, chiar dacă au de aşteptat până le primesc, oamenii au răbdare, pentru a intra în posesia lor la preţ redus, nu la preţurile usturătoare din magazinele de specialitate. Ca urmare, de la începutul anului şi până în prezent, CJAS a aprobat acordarea a 15.965 de astfel de dispozitive medicale. De acestea au beneficiat aproximativ 3.000 de asigurați, iar sumele decontate se ridică la aproximativ cinci milioane de lei.

Cele mai multe dispozitive aprobate au fost pentru protezare stomii, respectiv 7.664, pentru 839 de asigurați. Potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS, Aura Drăgoi, suma plătită pentru aceste dispozitive a fost de 1.428.000 lei. O sumă importantă a fost plătită și pentru dispozitivele pentru incontinență urinară, de care au beneficiat 634 de asigurați, mai exact 1.875.000 lei. Pentru că aceste tipuri de dispozitive medicale sunt considerate urgente, ele se aprobă cu prioritate, la fel și aparatele de oxigenoterapie.

„Aproximativ 500 de asigurați au avut nevoie de astfel de aparate anul acesta. Totodată, 154 de paciente au beneficiat, anul acesta, de proteze externe de sân (163 de dispozitive aprobate). Cu cât numărul solicitărilor pentru aceste tipuri de dispozitive medicale crește, cu atât lista de așteptare pentru alte tipuri de dispozitive crește, însă, de aproximativ doi ani, fondurile pentru dispozitive medicale au fost mai mari și au acoperit la finalul fiecărui an toate solicitările. Acum, pe lista de așteptare mai avem aproximativ 500 de cereri, din care 380 sunt pentru aparate auditive, solicitări pe care este posibil să le putem aproba până la finele anului”, ne-a declarat aceasta.

Reamintim că aprobarea solicitărilor se realizează în conformitate cu criteriile de prioritate prevăzute în HG 696/2021 privind pachetele de servicii medicale, iar ca nivel de urgență sunt aprobate cererile care privesc aparatele de oxigen, dispozitivele de protezare stomii, incontinență urinară, cele necesare copiilor, cu certificate de încadrare într-un grad de handicap, precum și dispozitivele pentru persoanele adulte cu handicap. „Având în vedere că frecvent primim solicitări de la asigurați pentru decontarea ulterioară a dispozitivelor, dorim să facem precizarea că dispozitivele pot fi procurate doar după ce asiguratul primește decizia de aprobare de la noi. Sunt cazuri când asigurații efectuează intervenția de înlocuire cristalin, de exemplu, apoi vin și solicită decontarea acestuia, însă potrivit legii acest lucru nu este posibil. Dacă unui asigurat îi este recomandat, prin prescripția necesară, implant cu lentile intraoculare, asiguratul trebuie să depună solicitarea la noi, însoțită de prescripția medicală Anexa39 D, copie act de identitate și biometrie. Abia după ce instituția noastră îi emite decizie de aprobare, acesta poate procura cristalinul și își poate efectua intervenția. Asigurații care nu procedează așa, din păcate, nu își pot recupera banii cheltuiți pentru dispozitiv”, a adăugat reprezentantul CJAS. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5361 secunde