Fiorii reci ai facturilor pun stăpânire pe constănţeni! Preţul apei calde s-ar putea să nu mai fie subvenţionat

72472
2

Articole de la același autor

În cazul în care preţul gigacaloriei va fi subvenţionat de către municipalitate şi în luna aprilie, constănţenii vor plăti doar 450 de lei pe gigacalorie. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, foarte mulţi cetăţeni vor simţi din plin fiorii reci ai facturilor uriașe, pentru că vor scoate din buzunare 1.800 de lei pentru aceeaşi gigacalorie. În aceste condiţii, oamenii se plâng că nu vor putea face față unor costuri atât de mari, care ajung să le depășească posibilităţile financiare.

Având în vedere că până la 1 aprilie nu au mai rămas decât două săptămâni, oamenii au început să se agite, pentru că nu vor nici să rămână fără căldură, dar nici să îşi dea ultimii bani doar pentru a se încălzi. Menţionăm că, în prezent, pentru consumatorii casnici se aplică o subvenție consistentă din partea Primăriei Constanţa, astfel încât prețul facturat către populaţie este de 450 de lei pe gigacalorie. Din păcate, de la 1 aprilie, există posibilitatea ca această subvenție să nu se mai aplice, caz în care constănțenii vor plăti 1.800 de lei/gigacalorie. În situaţia în care lucrurile vor lua această turnură, cetățenii racordați la Termoficare Constanţa SRL, şi aici ne referim în special la bătrâni şi cei mai nevoiaşi, vor fi nevoiți să se învelească mai gros, eventual să pună câte două pături pe ei pentru a face faţă zilelor mai răcoroase.

„M-am consultat cu soţul meu şi mi-am dat seama că, după ce plătim toate facturile, ratele, facem cumpărăturile, nu ne prea mai încadrăm să plătim facturi colosale la întreţinere. Drept urmare, ne vom încălzi cum vom putea, dar vom ţine caloriferele închise, pentru că asemenea costuri sunt prea ridicate”, ne-a declarat Anisia O. din Constanţa. „Peste pilotă, vom mai pune o pătură şi vom scăpa şi de luna aprilie. 1.800 de lei este toată pensia mea pe o lună, or, nu îmi permit acest lux, motiv pentru care nu voi mai deschide caloriferele luna viitoare”, ne-a mărturisit Costin B. Ca aceşti cetăţeni sunt mulţi în oraşul nostru, mulţi care nu îşi permit să dea atât de mulţi bani pentru căldură. Ce se va întâmpla în aprilie - rămâne de văzut. Decizia de subvenţionare a energiei termice pentru luna lui Prier se va lua, însă, la sfârşitul lunii martie, în cadrul şedinţei de Consiliu Local. „Dacă se va furniza căldură, probabil că gigacaloria pentru încălzirea locuinţelor va fi subvenţionată, dar numai dacă se va furniza agent termic în sistem centralizat. Totul depinde de temperaturile exterioare. Dacă va fi cald afară, agentul termic va fi întrerupt. Apa caldă, însă, nu va mai fi subvenţionată”, au precizat reprezentanţii primăriei. Cum spuneam, hotărârea va fi luată spre finele lunii, deci oamenii vor afla abia atunci situaţia exactă. Oricum, la acest moment, Constanța este singurul oraș din țară unde subvenția la energie termică nu se acordă tot timpul anului, așa cum se întâmplă în oraşe mari precum București, Oradea, Iași, Craiova, Timișoara.

Întrebat despre această situaţie, directorul de la Termoficare Constanța SRL, Liviu Popa, ne-a declarat că prețul local al gigacaloriei este stabilit numai de primărie. „Aici este vorba de o hotărâre de Consiliu Local Municipal, care a stabilit preţul de la 1 noiembrie la 31 martie. Ce va fi în continuare rămâne să vedem”, a precizat acesta. Legat de lucrările din oraş, el a adăugat că, pe măsură ce vor fi date în exploatare conductele noi, preţurile la căldură vor scădea. „Trebuie să scadă, pentru că se vor schimba zeci de kilometri de conducte”, a precizat directorul. Din păcate, în cazul în care furnizarea agentului termic va fi sistată, în urma îndeplinirii condiţiilor meteorologice necesare, chiar dacă vor mai fi zile reci, caloriferele nu se vor mai încălzi. De ce? „Când ai o reţea nouă, poţi spune că o poţi reporni după câteva zile, dar când este veche, nu poţi să mai încarci instalaţiile. Nu mai intră presiune din cauza dilataţiilor, a găurilor care apar în ele, a avariilor”, a încheiat managerul.   



Comentează știrea

Tot Ei
15 martie 2023
Erorile neamului vanzator

Și cu "POMANA SA" ce vor face? Sa nu-i mai "subventioneze" nici pe ei!! Fara o ora lucrata, primesc pomeni pentru întreținere și "puit" din banii prosti.or platitori de dari către stat! Sa ia toți banii "Varzarilor" care au distrus transportul electric din Constanța (singurul oraș din lume care a făcut acest lucru)!

Ovidiu
15 martie 2023
Alta șmecherie

Oprirea și pornirea instalațiilor va duce la creșterea consumului de combustibil deci și al prețului gigacaloriei. In aprilie se vor face experiențe pentru a ști cum să procedați la toamna.Agentul termic care ajunge in calorifere nu este in parametri normali.Oprirea căldurii pentru câteva zile va duce la răcirea pereților apartamentelor.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9014 secunde