Fostele galerii Soveja s-au transformat într-un focar de infecţie. "Când deschid dimineaţa geamul, mi-e groază"

1948

Articole de la același autor

De mai bine de doi ani, constănțenii care locuiesc la intersecția străzilor Soveja și Ștefăniță Vodă, în zona fostelor galerii Soveja, privesc pe geam un teren care a început să se asemene unui maidan, pe care se aruncă zilnic tot felul de gunoaie, peturi, resturi de mâncare, ambalaje, cauciucuri. Între timp, până când spaţiul va fi transformat în parc, aşa cum s-a stabilit, acesta a devenit un veritabil focar de infecţie, în care îşi fac veacul, uneori, oameni ai străzii, pisicile şi câinii din cartier.





Locuitorii zonei sunt nemulţumiţi de modul în care arată spaţiul pe care, nu cu mult timp în urmă, a fost pusă la pământ bătrâna construcție ce adăpostea fostele magazine din cadrul galeriilor. „Am fost de acord că ar fi bine ca în această zonă să se construiască un parc, un loc cu multă verdeață, unde să ne putem relaxa, unde putem ieşi pentru o gură de aer cu cei mici. Din păcate, lunile au trecut una după alta şi parcul nu a apărut. În locul lui, au apărut, însă, gunoaiele, pentru că, la fel ca peste tot, şi la noi sunt mulţi indivizi certaţi cu bunul simţ, care confundă acest loc cu pubelele de gunoi şi aruncă mereu diferite lucruri care nu le mai sunt de folos”, Gabriel T.



Pe Denisa H., parcul ar scuti-o de drumurile zilnice pe care le face cu cei mici, pe care trebuie să îi scoată de plimbare. „Am crezut că dacă au demolat galeriile se vor apuca mai repede de treabă, dar m-am înşelat. Lucrurile se mişcă extrem de greu, iar până când vom beneficia de oaza de verdeaţă promisă, vom mai avea, probabil, mult de aşteptat”, a adăugat femeia.

„Numai când deschid dimineaţa geamul, mi-e groază. Priveliştea este dezolantă, iar mirosul de urină înţepător, de foarte multe ori, pentru că unii confundă terenul cu WC-urile publice”, a spus Ionel N.



Ce se întâmplă cu terenul fostelor galerii Soveja? Decizia privind viitorul acestui teren de aproximativ 3.000 de metri pătrați a fost luată în anul 2021, după realizarea unui sondaj în rândul locuitorilor, după cum anunțau la acel moment reprezentanții Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța, iar în prezent, potrivit reprezentanților autorității publice locale, se fac pași în vederea realizării proiectului.



De ceva vreme, Primăria Constanța a semnat contractul privind elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru parcul care va lua locul fostelor Galerii Soveja. Care este situația la momentul actual? Reprezentanții municipalității ne-au declarat că parcul se va face, doar că, deocamdată, încă se lucrează la documentații.



„Este greu de estimat când vor fi demarate lucrările. În prezent, aşteptăm documentele pentru obţinerea autorizației de construire şi abia apoi va începe construcţia efectivă a parcului”, au explicat aceştia.



Aşadar, realizarea unui parc se dovedește a fi de durată, pentru că, deşi galeriile au fost demolate de mai bine de doi ani, lucrurile nu s-au pus prea mult în mişcare. Menţionăm că valoarea contractului este de 270.000 de lei fără TVA, acesta urmând a se desfășura pe parcursul a 24 de luni. Vestea bună este că, în zonă, pe lângă parc va fi realizată și o parcare. Vestea proastă este că, pentru toate acestea, locuitorii Constanţei vor mai avea de aşteptat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.7145 secunde