Steluța Popescu: "Primăriile au obligația să deruleze campanii de colectare a deșeurilor electronice"

1056

Articole de la același autor

La groapa de gunoi ajung, în fiecare an, miliarde de deșeuri electronice de pretutindeni. Problema este că mulți consumatori nici măcar nu recunosc gadgeturile inteligente sau țigările electronice ca fiind deșeuri electronice. Întrebarea este: ce facem cu aceste deșeuri și unde le ducem? La nivelul județului Constanța, de-a lungul timpului, s-au derulat campanii trimestriale de colectare a deșeurilor electronice, proiecte care sunt obligatorii din punct de vedere legislativ.

Pe o perioadă de patru ani, în cele 450 de acțiuni de colectare derulate în perioada 2018-2022 în cadrul campaniei România Reciclează, în aproximativ 150 de localități, echipele ENVIRON au colectat peste o mie de tone de deșeuri electronice. În perioada menționată, Constanța s-a numărat printre județele în care s-au strâns cele mai mari cantități. În Hârșova, s-au strâns nici mai mult, nici mai puțin de 7 tone.

Directorul Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu, ne-a explicat mai bine procesul prin care se pot colecta aceste deșeuri și prevederile legislației în domeniu.

„Aceste deșeuri trebuie colectate separat, bineînțeles, și există firme autorizate. Iar marile supermarketuri sau cei care comercializează produse electrocasnice le primesc la schimb. Pot fi colectate în sistem buy back, când mă duc să cumpăr un frigider și îl dau pe cel vechi celui de la care cumpăr și am o reducere. Sau pur și simplu, de exemplu la casele de marcat se vând baterii alcaline și există posibilitatea să le ducem pe cele uzate, la fel și pentru becuri, neoane... De regulă, se duc la supermarketuri, chiar dacă nu se cumpără atunci, imediat.

Pe raza județului Constanța, mai sunt și colectori care preiau deșeuri fie de la societăți, fie de la persoane fizice. Obligația pe legislație este ca primăriile să deruleze trimestrial campanii de colectare din comune sau de pe raza UAT-urilor, să colecteze astfel de deșeuri printr-un operator. De exemplu, încheie un contract cu un operator și face o campanie, iar oamenii care au astfel de deșeuri le duc la punctul stabilit. Firma respectivă se duce cu un container mecanic și anunță primăria că în perioada x este campanie de colectare a deșeurilor de acest fel. Și atunci oamenii le duc acolo. Au mai fost acțiuni de genul acesta și trebuie să continue, legislația obligă”, a precizat Steluța Popescu.

În același context, în luna aprilie, Primăria Constanța a desfășurat o campanie de colectare a deșeurilor electrice, electronice sau electrocasnice. Cei care mergeau să predea astfel de deșeuri în perioada stabilită, 3 – 8 aprilie, aveau promise premii.

„Pentru o Constanță curată și civilizată, pentru o urbe verde și prietenoasă cu mediul înconjurător, trebuie să colectăm separat deșeurile și să nu mai aruncăm gunoiul la întâmplare. Colectarea separată a deșeurilor are un impact pozitiv atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra noastră, a tuturor. Protejând mediul ne protejăm pe noi înșine. Reciclarea este o acțiune simplă, la îndemâna fiecăruia dintre noi. Haideți să fim responsabili astăzi pentru a putea să ne bucurăm de un viitor mai bun”, preciza atunci primarul Constanței, Vergil Chițac.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5094 secunde