Guvernul a uitat de suferinzi! Cum să faci magie pentru a prepara trei mese pe zi cu doar 22 de lei

4476
1

Articole de la același autor

La ora actuală, 22 lei este alocaţia de hrană a bolnavilor internaţi în spitalele constănţene, de aceşti bani, pacienţii primind trei mese pe zi. Pentru a li se asigura hrana în cuantumul acestor bani, se fac eforturi, există o bună mobilizare, pentru că ştim cu toţii cât de mult au crescut preţurile la pâine, legume, fructe sau carne. Întrebarea este: cum se pot prepara trei mese cu 22 de lei, în condiţiile în care, în oraş, numai o pizza poate ajunge să coste în jur de 45-50 de lei?

Din păcate, în ultimii ani, în România, alocaţiile de hrană din sistemul de sănătate, atât de reformat, nu au schimbat şi alocaţia pentru hrana celor spitalizaţi, ea rămânând, în continuare foarte mică. Toate acestea în condiţiile în care preţurile au explodat, iar costul alimentelor a cunoscut o creştere fără precedent. De exemplu, în baza programului „Masă sănătoasă”, Guvernul acordă elevilor, pentru fiecare zi de curs, o masă sau un pachet alimentar (în cele mai multe cazuri format dintr-un sandwich şi un măr), în valoare de 15 lei/zi, tarif în care este inclusă şi taxa pe valoarea adăugată.



Din luna iunie 2022, când a fost emis ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1.488, şi până în martie 2024, IPC (indicele preţurilor de consum) pentru mărfuri alimentare, conform informaţiilor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, a crescut cu 19,78%. „Procentul este contrazis de realităţile din piaţă, preţurile la unele alimente, deşi «plafonate», sunt cu mult mai mari, aproape duble la legume. Noi avem o colaborare îndelungată cu producătorii români, tradiţionali, autorizaţi, colaborare bazată pe profesionalism, calitate, transparenţă şi cu mult sprijin din partea acestora, preocuparea noastră permanentă fiind de a le oferi pacienţilor internaţi produse şi servicii de cea mai bună calitate. În prezent, meniul zilnic trebuie să se încadreze în suma de 22 lei inclusiv TVA - şi aici ne referim la majoritatea pacienţilor: copii, lehuze, bolnavi psihiatrici, hepatici, gastrici, cardio-renali etc. Mese în valoare de 33 lei inclusiv TVA primesc bolnavii oncologici, arşii, diabeticii şi cei cu HIV. Prin strădanie şi dăruire reuşim să asigurăm meniuri diversificate, săţioase, de calitate, care să asigure necesarul de calorii pentru fiecare categorie de regim, meniuri alcătuite din carne, peşte şi legume proaspete, din care nu lipsesc lactatele, dulciurile şi fructele”, a declarat pentru „Cuget Liber“ administratorul Petre Preda, managerul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL, care asigură mâncarea bolnavilor din spital.

Meniu de sărbătoare, de Florii şi de Paşte

Ce spun bolnavii? De foame, clar, nu a murit niciunul. „Acasă nu putem găti cu 22 sau 33 de lei pe zi. Mesele sunt suficiente, deși alocația de hrană este mică. Este adevărat că nu ne sunt mereu pe plac, pentru că sunt fără sare, dar acestea sunt indicaţiile medicului”, a precizat Ionela B. „Avem în fiecare zi mese calde, felul 1, felul 2. Oamenii care prepară masa îşi dau silinţa să ne asigure un meniu cât mai diversificat. Chiar şi aşa, întotdeauna vor exista şi persoane care, indiferent ce li se dă de mâncare, au ceva de comentat”, a adăugat Costel P.



Şi pentru că duminică, 28 aprilie, sărbătorim Floriile, persoanele suferinde vor primi meniu de sărbătoare, aşa cum va fi săptămâna, şi de Paște. De exemplu, de Florii, bolnavii, în funcţie de afecţiunea de care suferă, vor primi la micul dejun ceai cu lămâie, unt, salam de Sibiu, caşcaval, urdă, brânză topită, castravete, gem de căpşuni, miere polifloră. Ca supliment, au lapte dulce, iaurt natural, sana sau kefir. La prânz, pacienţii vor primi următoarele feluri de mâncare: supă de pasăre cu găluşte, supă ţărănească de legume, supă strecurată de legume, păstrăv la tavă cu legume sotate (broccoli, conopidă, morcovi, cartof, fasole verde), vrăbioară de viţel la tavă, în sos de roşii, cu garnitură de orez cu legume. Alţii, în schimb, vor primi vrăbioară de viţel rasol cu garnitură de orez cu legume, brânză proaspătă de vaci cu legume sotate, iar la desert, mere, mere coapte cu miere şi stafide, banană, mandarină şi prăjitură. Cina cuprinde păstrăv la tavă, cu garnitură de cartofi natur şi sos de lămâie, pentru unii bolnavi, în timp ce, pentru alţii, spaghete milaneze, friptură de pui în sos ostropel cu spaghete sau cartofi gratinaţi cu brânză proaspătă de vaci, iar ca desert, biscuiţi şi iaurt natural.



Comentează știrea

Nici nu contează...
27 aprilie

Mâncarea în spital este multă, este bună și chiar nu cred că există om internat care sa se plângă la acest capitol. Spun din experiența. Felicitări și sănătate tuturor celor care, cu asa bani putini, reușesc sa aiba grija de bolnavi. Dumnezeu sa va ajute!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.476 secunde