Investiții noi la Constanţa. "Suntem mândri! Planetariul nostru este unic în Europa de Sud-Est"

1375
1
Planetariul este un fel de muzeu în care cerul le vorbeşte oamenilor, iar acum, în cadrul acestui muzeu a fost finalizată o investiție foarte importantă. La ce ne referim? Începând de joi, 16 iunie, își va deschide porțile, în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, noul planetariu hibrid 4K, care va funcționa la un nivel superior, cu două sisteme de proiecție clasice, opto-mecanică și digitală 4K.





Astfel, persoanele interesate vor avea ocazia de a descoperi în acest spaţiu o lume de dincolo de noi, alcătuită din stele, planete, galaxii şi multe altele, care vi se vor dezvălui treptat, imediat ce le veţi trece pragul. Mai mult decât atât, specialiștii instituției vă vor ajuta să călătoriţi printre ele folosindu-vă de constelaţii, cele care contribuie la realizarea acestui tablou numit cer, care nu a suferit nicio modificare în ultimii două mii de ani. Desigur, în holul planetariului, poate fi vizitată și o expoziţie cu tematică de astronomie. Practic, în acest loc, atât turiștii, cât și constănțenii vor desluși misterele greu de pătruns ale cerului.



Prezent la conferința de presă de dinainte de inaugurarea propriu-zisă a acestui loc deosebit, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a declarat următoarele: „Știința evoluează doar prin eforturile și implicarea tuturor, iar metodele educației trebuie să fie adaptate permanent și să corespundă cerințelor actuale. Planetariul nostru îmbracă acum o haină nouă, hibridă, ce îl face unic în Europa de Sud-Est, ceea ce ne face să fim mândri de această realizare. A trecut de la o variantă opto-mecanică la una digitală, iar în prezent, le îmbină cu succes pe ambele, și astfel constănțenii se pot bucura de un act cultural de calitate. Aceste investiții fac parte dintr-un program integrat care va redefini această zonă și va oferi componentele necesare, de la zona de recreere până la zona de documentare științifică. Avem în vedere realizarea unui masterplan care să includă atât zona Delfinariului, cât și pe cea a Acvariului. Voi susține în continuare acest domeniu pentru că județul nostru are nevoie de o revitalizare a vieții cultural-educaționale, iar acest lucru se poate realiza doar prin implementarea unor astfel de proiecte inedite”.



La rândul său, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Iulian Călin, a precizat că Planetariul din Constanţa are, la acest moment, cea mai performantă aparatură din sud-estul Europei şi că toate acestea au fost posibile datorită implementării unui proiect transfrontalier între judeţele Constanţa şi Dobrici, în valoare de peste 1,4 milioane de euro. În cadrul acestuia, instituția a achiziționat echipamente de ultimă generație pentru Planetariu, o instalație hibrid 4K și un simulator astronomic digital fulldome.



Ca urmare, din luna lui Cireşar, doritorii vor avea parte de câte cinci demonstraţii zilnice, la Planetariu. „Am încercat să ne sincronizăm programul cu demonstraţiile de la Delfinariu, pentru a le da posibilitatea vizitatorilor de a participa la ambele evenimente educaţionale. Referitor la observatorul astronomic, acesta se află în perioada de reabilitare. Aici, vrem să organizăm foarte bine spaţiul din interior, pentru a-l putea pune, apoi, la dispoziţia publicului. Este păcat să avem un astfel de observator în Constanţa şi să nu îl folosim, mai ales că acesta este un punct de atracţie foarte important”, a adăugat directorul.

Demonstrațiile vor avea loc de la orele 9.45, 11.45, 13.45, 15.00 și 16.00. Tariful pentru adulți este de 18 lei, cel pentru însoțitor de 12 lei, iar elevii și studenții plătesc doar 4,5 lei.





Comentează știrea

Mihai
16 iunie 2022
Nu se ia in considerare acum

Suntem oras la malul marii.Faceti acvariu, delfinariu modern!Planetariu, zoo, gradini botanice mai gasesti si in alte orase

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5359 secunde