Petre Enciu, de la CJC: "S-au făcut pași importanți pentru restaurarea Ansamblului Rupestru de la Murfatlar"

989
Petre Enciu, de la CJC:
Consiliul Judeţean Constanţa se implică din ce în ce mai mult în restaurarea obiectivelor de cultură. Unul dintre acestea este Ansamblul Rupestru de la Murfatlar, acolo unde reprezentanţii CJC au mers şi au observat mai multe nereguli. Pentru a putea începe lucrările de restaurare, CJC are nevoie de mai multe avize, iar unul dintre acestea doar ce a fost obţinut.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Enciu, a explicat pentru „Cuget Liber“ faptul că s-a obţinut avizul la faza autorizării de construire. Acesta este un lucru foarte important pentru că, practic, reprezentanţii CJC se pot apuca de treabă.

„Am luat avizul de la Ansamblul Rupestru de la Murfatlar la faza autorizării de construire. Am obţinut acest aviz de la Ministerul Culturii. Mai avem o singură etapă. În baza acestui aviz avem liber din partea Ministerului Culturii să obţinem aprobarea de construire acolo. Este o etapă importantă. Urmează să obţinem acelaşi lucru la faza de proiect tehnic şi faza de detalii de execuţie. Anul acesta sigur nu vom putea începe să construim pentru că trebuie semnat şi contractul de finanţare pentru execuţie de lucrări şi nu cred că îl semnăm până la finalul anului. Acum facem proiectarea. Apoi va trebui să semnăm contractul de finanţare pentru execuţia de lucrări, după care va trebui să căutăm un executant, un constructor, iar aici va fi foarte greu. Avem nevoie de un specialist de restaurare în cretă şi sunt foarte rari. Sunt doi în toată Europa. Sunt proceduri foarte complexe care vor începe în momentul în care va fi aprobat proiectul tehnic. Este o victorie mică, de etapă, însă este foarte importantă”, a declarat, pentru „Cuget Liber“, Petre Enciu.

El a punctat faptul că un obiectiv de investiţii trebuie promovat şi după finalizarea sa.

Ansamblul Rupestru de la Murfatlar are nevoie, în continuare, de promovare, mai ales că mulţi nu ştiu ce se află în acel loc.

Vicepreşedintele CJC ne-a precizat că pentru promovarea unui obiectiv de investiţii este nevoie de foarte mulţi bani.

„Noi în România nu avem cultura unui proiect. Ea se opreşte la terminarea lucrărilor, după care nu prea ne mai interesează acel obiectiv. Or greul, din punctul meu de vedere, atunci începe. În momentul când ai finalizat un obiectiv de investiţii, trebuie să investeşti foarte mulţi bani în promovarea lui, în mentenanţa lui, în conservarea lui, în repararea lui şi aşa mai departe. În timp, el se degradează. Noi trebuie să alocăm resurse pentru a îndeplini toate serviciile. Nu investim bani în exploatarea obiectivului. Ansamblul Rupestru, la fel ca şi cetatea Capidava, are nevoie de investiţii pentru exploatare. Trebuie să cheltuim bani serioşi pentru a-l exploata”, a mai precizat Petre Enciu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6064 secunde