Petiție pentru a interzice ridicarea de blocuri în Palazu Mare

"Ne-am dorit un cartier departe de agitația și poluarea orașului. Am fost trădați!"

2434

Articole de la același autor

Sute de locuitori din Palazu Mare au semnat o petiție prin care se cere administrației publice locale să nu permită construirea de blocuri în cartierul respectiv. Petiția a fost depusă, la sfârșitul săptămânii trecute, la registratura Primăriei Constanța și solicită, printre altele, suspendarea PUZ-ului aflat în vigoare, care dă voie dezvoltatorilor imobiliari să ridice mastodonți printre imobilele cu regim de înălțime P+1.

Cartier mărginaș al Constanței, Palazu Mare a părut de multe ori desprins de oraș, din multe puncte de vedere. De nenumărate ori, locuitorii din această zonă au reclamat că au fost „uitați” de administrația publică locală. A durat ani buni pentru ca străzile din zonă să fie asfaltate, investițiile în școala din comunitate s-au lăsat mult așteptate, iar cei care călătoreau cu transportul în comun au fost nevoiți prea multă vreme să aștepte autobuzele în ploaie și ninsoare. Dar iată că, după cum au constatat cu surpriză și indignare și locuitorii din acest cartier, după ani buni de „uitare”, atât administrația publică locală, dar și dezvoltatorii imobiliari și-au adus aminte de Palazu Mare și mai ales de potențialul pe care îl oferă...



Astfel, Planul Urbanistic Zonal realizat în 2011 permite ridicarea de imobile cu un regim ridicat de înălțime – de altfel, astfel de blocuri au și apărut, de vreo trei ani, pe strada principală, spre disperarea locuitorilor!

În anii trecuți, pe timpul administrației precedente, câțiva locuitori din cartierul respectiv au mers în audiență la primar și viceprimari, ba chiar au luat și cuvântul în cadrul ședințelor de Consiliu Local Constanța, cerând oprirea ridicării blocurilor printre case. Au fost ignorați. Dar cum în unitate stă puterea, oamenii au decis să-și unească forțele. Drept pentru care peste 400 de locuitori au semnat o petiție intitulată sugestiv „Spunem Stop construirii de blocuri între case în cartierul Palazu Mare”, care a fost depusă la registratura Primăriei Constanța joi, 22 iunie.



„Buna noastră credință a fost trădată”


„Această petiție susține proiectul de HCL de suspendare a HCL 121/2011 și implicit a HCL 116/2003 și HCL 126/2003. Cu ani în urmă, când mulți dintre noi am cumpărat o palmă de pământ în acest cartier pentru a ne construi locuințe individuale pentru noi și familiile noastre, acest cartier avea premisele de a se transforma dintr-un cartier de locuințe cu aspect rural într-un cartier de case unifamiliale moderne, rămânând în același timp un cartier liniștit, dezvoltat în comuniune cu natura, departe de agitația și poluarea orașului.

Mulți dintre noi am construit aceste locuințe cu regim de înălțime de maximum P+1, am cedat cu bună credință din terenul nostru pentru lărgirea străzilor pentru ca primăria să creeze străzi cu trotuare generoase pentru buna funcționare a cartierului. Acum realizăm că buna noastră credință a fost trădată, lărgirea străzilor a avut un alt scop, și anume facilitarea realizării de străzi care să deservească mastodonți de beton cu sute de apartamente realizate de rechinii imobiliari, avizi de profit, care nu vor locui niciodată-n acest cartier, dar care nouă ne dau toată viața peste cap”, se arată în petiția semnată, printre alții, de Ionuț Pîrvu, Ștefan Dragomir, Adrian Răileanu.



Locuitorii cer să fie respectate și drepturile lor, nu doar ale dezvoltatorilor imobiliari

„Aceste blocuri de locuințe colective interferează cu armonia urbanistică a cartierului, umbrind casele existente, furând intimitatea proprietarilor, obstrucționând accesul către malul de lac și zona naturală protejată, creând un trafic și o poluare infernală pe străzile ale căror terenuri noi le-am cedat cu bună credință pentru a ne deservi tot pe noi, nu pe dezvoltatorii imobiliari.

Toate aceste lucruri sunt permise de PUZ-ul Palazu Mare aflat în vigoare, aprobat în CLM prin HCL 121/2011 într-un mod netransparent pentru că nu ni s-a dat posibilitatea și înțelegem ce urmează să se întâmple cu cartierul Palazu Mare, odată cu aprobarea acestui PUZ. Pentru că până acum s-a tot discutat doar despre dreptul la proprietate al dezvoltatorilor imobiliari, este timpul să discutăm și despre dreptul de proprietate al locuitorilor din Palazu Mare și despre dreptul la o vecinătate în strânsă legătură și armonie cu clădirile existente, drepturi care sunt încălcate prin această documentație de urbanism, fapt pentru care vă solicităm suspendarea ei pentru o perioadă determinată și urgentarea actualizării documentației organizând dezbateri reale și implicând cu adevărat comunitatea locală.



Premiza de la care plecăm este că Primăria Constanța are obligația de a urmări interesul nostru, al locuitorilor din cartierul Palazu Mare, și nu al oamenilor de afaceri dezvoltatori imobiliari care urmăresc doar profitul și-odată obținut părăsesc zona lăsând haos în urmă. Noi, locuitorii, nu plecăm, rămânem aici și trebuie să fim respectați”, se mai arată în petiția respectivă.

Se impune precizat că de curând a fost demarată realizarea documentației privind un nou PUZ pentru cartierul Palazu Mare, demersul fiind realizat de urbaniștii de la Asocierea Agorapolis SRL și Raumplan Design SRL, aceiași care realizează viitoarele PUZ-uri și pentru zonele Tomis I – Tomis II, centru și Zona Peninsulară. Demersul este însă de durată, un nou PUZ urmând să intre în vigoare peste cel puțin doi ani. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.3056 secunde